STEJT DIPARTMENT OCENIO SRBIJU: Mišljenje američkih investitora u našoj zemlji generalno je pozitivno

Tanjug

23. 07. 2021. u 11:28

AMERIČKI Stejt dipartment visoko je ocenio investicionu klimu u Srbiji u izveštaju za 2021., ističući višegodišnje sprovođenje makroekonomskih reformi, fiskalnu disciplinu i finansijsku stabilnost kao glavne faktore koji su doprineli poboljšanju uslova za strana ulaganja.

СТЕЈТ ДИПАРТМЕНТ ОЦЕНИО СРБИЈУ: Мишљење америчких инвеститора у нашој земљи генерално је позитивно

Stejt department / Arhiva

U novom Izveštaju o globalnoj investicionoj klimi za 2021, Stejt dipartment navodi da je mišljenje amerčkih investitora u Srbiji generalno pozitivno zbog strateškog položaja zemlje, dobro obrazovane i raspoložive radne snage, odličnog znanja engleskog jezika, podsticaja za investiranje i aranžmana o slobodnoj trgovini sa ključnim tržištima, pre svega s Evropskom unijom.

U dokumentu se poseno naglašava da investitori iz SAD-a uživaju jednaka prava u tržišnoj utakmici kao njihovi srpski i drugi strani konkurenti.

- Investiciona klima u Srbiji se poslednjih godina poboljšala, vođena makroekonomskim reformama, većom finansijskom stabilnošću, fiskalnom disciplinom i procesom pristupanja Evropskoj uniji (EU), koji podstiče zakonodavne promene koje unapređuju poslovnu klimu - piše u izveštaju.

Napominje se da je vlada uspešno završila 30-mesečni instrument za koordinaciju politike sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u januaru 2021. godine, da radi na novom stendbaj aranžmanu, kao i da je Srbija 2020. napredovala za četiri mesta na Duing Biznis listi Svetske banke i da zauzima 44. poziciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)