MALI NAJAVIO: Nova pomoć građanima i privredi - Po prvi put minimalac u Srbiji ide na 300 evra

Novosti online

23. 07. 2021. u 08:43 >> 10:20

MINISTAR finansija Siniša Mali bio je gost Jutarnjeg programa Pink televizije.

МАЛИ НАЈАВИО: Нова помоћ грађанима и привреди - По први пут минималац у Србији иде на 300 евра

Foto: Printskrin Instagram/mali_sinisa

Ministar Mali govorio je o postignutim rezultatima u proteklom periodu, o novim investicijama, kao i o sprovođenju Trećeg paketa podrške privredi i građanima.

Ministar je rekao da će sledeće srede, 28. jula, biti isplaćena i četvrta rata auto-prevoznicima, koji primaju 600 evra po autobusu, a da će 6. avgusta biti isplaćena  pomoć za lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, njih 777, koje nisu obuhvaćena prošle godine.

-Potom, 16. avgusta sledi uplata još jednog punog minimalca za zaposlene u ugostiteljstvu i turizmu, kao vid sektorske pomoći. U septembru će biti uplaćeno po 50 evra za naše najstarije sugrađane, a u novembru preostalih 30 evra za sve građane Srbije- objasnio je Mali.

Ministar je napomenuo da je za treći paket pomoći ukupno izdvojeno oko 266 milijardi dinara.

- Svako obećanje koje smo dali, ispunili smo u dan i u dinar. Isplatili smo tri puta po polovinu minimalne zarade, za zaposlene u privatnom sektoru, a reč je o milion i 200 hiljada radnika koliko ih je dobilo tu pomoć. Isplatili smo i prvi put 60 evra za nezaposlene, odnosno one koji su bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Država je uplatila i po 30 evra za 5,7 miliona građana, kao i 3.000 dinara za one koji su se vakcinisali - rekao je Mali.

Osvrnuo se i na najavljeno povećanje minimalne cene rada, sa sadašnjih 32.000 na 35.000 dinara i rekao da će narednih dana biti organizovan dijalog sa unijama zaposlenih, poslodavcima i Vladom Republike Srbije.

- Podsetiću da smo početkom godine imali povećanje minimalne cene rada za 6,6 odsto, a istovremeno i povećanje penzija i plata u javnom sektoru. Svake godine, kako nam raste ekonomija, a to je opredeljenje našeg predsednika Aleksandra Vučića, najveću korist imaju građani. Kada je minimalna cena rada u pitanju, po prvi put idemo na 300 evra. Sada je 32.000 dinara, a želimo da idemo sa povećanjem ne manjim od 9 procenata, na 35.000 dinara - naveo je on.

Objasnio je da minimalna cena rada podstiče rast prosečne zarade u našoj zemlji, koja je u aprilu bila oko 560 evra.

- Pre nekoliko godina, krenuli smo sa prosečnom platom koja je bila 329 evra. Iz godine u godinu raste prosečna zarada, rastu plate ljudima, a to je upravo osnova naše politike - rekao je Mali.

- Građani Srbije mogu da vide da Srbija ide nezaustavljivo napred.  Iza toga stoji samo jedna osoba - Aleksandar Vučić. Imate grupu medijskih tajkuna, političara i bande, koji su napravili spregu da dođu na vlast, da zarade pare za sebe, prebace na Mauricijus - rekao je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)