POLITIKOM NA BUK BIJELU: Zorana Mihajlović, za "Novosti", o napadima iz Crne Gore i FBiH

E. R.

23. 07. 2021. u 10:14

MINISTARKA energetike Zorana Mihajlović je reagovala na izjave potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića i njegovih domaćina iz Federacije BiH, prilikom njegove nedavne posete Sarajevu u kojima tvrde da će projekat "Buk Bijela" ugroziti životnu sredinu u CG.

ПОЛИТИКОМ НА БУК БИЈЕЛУ: Зорана Михајловић, за Новости, о нападима из Црне Горе и ФБиХ

Zorana Mihajlović

Ona je za "Novosti" rekla da ova izjava znači direktno narušavanje energetske bezbednosti regiona.

- To je pokušaj zaustavljanja izgradnje bilo kog elektroenergetskog kapaciteta koji koristi obnovljive izvore energije. Pozadina je nesumnjivo i isključivo politička. Odnos između Srbije i Republike Srpske (RS) je omiljena tema dnevnopolitičkih aktivnosti onih kojima ta saradnja smeta. Na kraju krajeva, nisam primetila stavove nekog od stručnjaka iz oblasti životne sredine već samo navode političara sa različitim dnevnopolitičkim interesima. Sa druge strane, energetska bezbednost je važno pitanje za ceo region, i u smislu proizvodnje električne energije, i diversifikacije pravaca i izvora snabdevanja gasom, i verujemo da je ovo samo jedan u nizu projekata u oblasti energetike koji će imati regionalnu dimenziju.

Da li ovaj projekat ugrožava životnu sredinu?

- Postupak utvrđivanja uticaja izgradnje projekta HE Buk Bijela na životnu sredinu započet je još 2011. i sprovodi se prema propisima RS. Za ovaj projekat urađena je Studija o uticaju na životnu sredinu, koja sadrži i posebno poglavlje u kojem je obrađen uticaj na životnu sredinu na prostoru CG, i ima važeću ekološku dozvolu koju je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. Oni koji se nisu oglašavali ovim povodom u nekim prethodnim godinama kad je projekat predviđao da akumulaciono jezero fizički dolazi do Durmitora, javljaju se danas da kritikuju kada je taj projekat značajno redukovan i fizički ne izlazi van granica Republike Srpske. Predstavnici crnogorske vlade su mogli da pitaju svoje eksperte na tu temu ili da bar na sajtu sopstvenog ministarstva vide da novi projekat, koji je dobio saglasnost ministarstva životne sredine, već desetak godina tamo stoji bez primedaba ili bilo kakvih negativnih komentara.

UVAŽAVAMO UNESKO

ZA Abazovićevo pominjanje Uneska i ugrožavanje baštine, Zorana Mihajlović kaže da Srbija uvažava ovu organizaciju:

- Projekat ima apsolutno sva odobrenja i dozvole. Takođe, ima izrađene i potvrđene sve studije uticaja na životnu sredinu, uz napomenu da je u studijama kroz posebno poglavlje tretiran deo uticaja projekta na Durmitor, gde je dokazano da takvog uticaja - nema. Verujem da nema razloga da izgradnja HE Buk Bijela ne bude nastavljena utvrđenom dinamikom jer je sve urađeno na zakonit način. Spremni smo da pružimo sve potrebne informacije i podatke, kako bi nadležna tela Uneska i njegove članice imale adekvatan uvid u sve aspekte projekta HES Gornja Drina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024