Kako da čuveno „Komšija, ostaću vam dužan pet dinara“ postane prošlost

Novosti online

22. 07. 2021. u 10:00

SVI smo se, makar jednom u životu, našli u situaciji da plaćamo svoje osnovne potrepštine, a da od ljubaznog kasira dobijemo pitanje koje nam se baš i ne dopada.

Како да чувено „Комшија, остаћу вам дужан пет динара“ постане прошлост

Foto: OTP Banka

 „Imate li sitno?“ ili „Da li mogu da vam ostanem dužan pet dinara?“ rečenice su koje neretko prilikom kupovine. Vi, kao da je to najnormalnija stvar na svetu, pakujete svoje stvari u ceger i sa smeškom odgovarate da je to sasvim u redu.

Dešavaju se takve stvari i u gradskom prevozu. Svesni da nemate sitan novac u novčaniku, pre ulaska u vozilo odlazite na prvu trafiku da kupite žvake ili nešto slično u nadi da ćete na taj način sebi obezbediti sitno.

Možda se to dešava jer kovani novac u Srbiji čini tek oko jedan odsto ukupnog platnog prometa. Interesantno je da je samo kovanica od 20 dinara vrednija od sirovine od koje je napravljena, dok jedan, dva ili pet dinara najčešće završavaju kao bakšiš ili „žeton“ za kolica u nekom od super marketa.

Ako ono što vam pripada ne ostavite na kasi neke prodavnice, nego stavite u svoju kasu za štednju, bili biste iznenađeni koliko novca možete da sakupite. Međutim, postoji još bolji način da izbegnete „bacanja“ novca i to upotrebom kreditnih kartica. Mogu da se koriste za bilo kakvu kupovinu, a pružaju i mogućnost otplate robe ili usluge na rate bez opterećenja budžeta.

Nakon nedavno okončane integracije, nova OTP banka pripremila je šest paketa dobrodošlice. Jedan od njih je i kreditna kartica Masterata i to sa 50 odsto popusta za održavanje. Ona ne samo da omogućuje plaćanje i do 24 rate bez kamate kod partnera Banke, već uz nju dobijate i popuste u okviru programa lojalnosti Svet popusta. Može da se koristi za plaćanja u zemlji i inostranstvu, kao i online.

Dobro je znati i da beskontaktno plaćanje karticom predstavlja još jednu od značajnih pogodnosti jer podrazumeva brže i praktičnije rešenje od plaćanja gotovinom, ali i bezbednije s obzirom na pandemiju koronavirusa, pa nećete dolaziti u kontakt sa novčanicama i kovanicama koje su prošle kroz ruke velikog broja ljudi. OTP banka pruža i mogućnost online prevremene otplate rata, kao i mogućnost prevremene otplate revolving dela zaduženja.

Ukoliko se i desi da izgubite kreditnu karticu, dovoljno je da pozovete banku i ona će je automatski blokirati, a na taj način je niko drugi ne može zloupotrebiti i skinuti novac sa računa.

Nek čuveno „Komšija, ostaću vam dužna pet dinara“ postane vaša prošlost uz plaćanje Masteratom.

(Promo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije