DNEVNO ZARADA DO 3.000 DINARA: Ispovest radnika koji zarade minimalac od branja malina

V. ILIĆ

19. 07. 2021. u 10:12 >> 12:03

MOJ posao berača voća i povrća startuje već u januaru, kada kreće zelena salata u plastenicima. Potom redom ide branje jagoda, trešanja, malina, kupina, krušaka, jabuka, pa i branje paprike i seča kupusa. Najlakše mi je u malinjacima, tu dušu i telo odmorim, a ponajteže je u paprici i kupusu.

ДНЕВНО ЗАРАДА ДО 3.000 ДИНАРА: Исповест радника који зараде минималац од брања малина

Foto V. Ilić

U ovom poslu može lepo da se zaradi, možda mesečno onoliko koliki je republički prosek, pa i više. Ima posla za svakog, gazde traže uvek više radnika, ali naš narod neće da radi.

Ovako, za "Novosti", o svom poslu priča Sloboda Jevremović, koja je u čačanskom, ivanjičkom i dragačevskom kraju poznata kao jedna od najvrednijih radnica u njivama i voćnjacima. Trenutno je u malinjacima porodice Aleksić, u domaćinstvu Dragana Aleksića u Krstacu kod Lučana.

- Sve više u malinjacima srećem ljude iz inostranstva, najviše njih iz Bosne, Albanije, pa i iz Bugarske. Ipak, ovde kod Aleksića ekipa se ne menja. Dolaze stalno isti berači, što govori da je gazda dobar čovek. Sve se radi u dogovoru, bez tenzije, i sve stignemo da odradimo. Kod Aleksića u malinjacima je kao na odmoru - rekla nam je Sloboda.

Ove godine malina je dostigla rekordnu cenu, pa pojedini otkupljivači za kilogram plaćaju i po 450 dinara. To je uslovilo da malinari berače plaćaju i po 3.000 dinara dnevno, ili od 70 do 100 dinara po kilogramu ubrane maline. Uz to idu sva tri obroka i smeštaj.

Rekorderka u količini ubrane maline je Milica Radulović iz Čačka, koja je u malinjaku u dragačevskom selu Milatovići uspela da za jedan dan nabere čak 135,5 kilograma malina.

- Pre sam držala rekord od 130 kilograma za dan, a sada je on oboren i nabrala sam oko šest kilograma više. Nije lako to ostvariti, ali branje počinjem ujutru u pet, a završavam oko osam sati uveče. Nisam pušač i retko pravim pauze, tako da kad se sve to uzme u obzir rezulatat ne izostaje. Važno je i kakav je malinjak i koliko je krupna malina, da bi se ovoliko nabralo. Ne može to svaki dan - kazala je Milica.

Ova sezonska radnica za ponos mislila je na sve, pa tako kanticu drži oko pojasa, kako bi joj obe ruke bile slobodne za branje, a crvenih plodova unutra što više. Motivacija za ovako vredan i požrtvovovan rad u otežanim uslovima svakako je dobra dnevnica. Ona zaradi upravo onoliko koliko ubere, a imajući u vidu njenu umešnost, dnevnica je više nego odlična.

- Kad sam oborila ovaj najnoviji rekord zaradila sam za dan oko 15.000 dinara. Računica je jasna, jer sam se pre početka dogovorila sa gazdom da se bere po kilogramu. Koliko muzike, toliko i para u mom slučaju. Ove godine cena malina je dobra, pa je dobra i naša dnevnica. Ono što mi daje dodatni vetar u leđa jeste pošten gazda koji zna da ceni moj trud, pa uvek kad naberem mnogo, da mi još i lep bonus. Tako smo zadovoljni i mi berači, ali i vlasnici - rekla je kroz osmeh Milica.

U malinjacima širom Srbije posebno ove godine ima ljudi raznih struka i obrazovanja, ima srednjoškolaca, studenata, muzičara, profesora... Sve je više mladih koji se odlučuju za ovaj posao jer brzo dođu do dobre pare, za letovanje.

IZ MALINjAKA PRAVO NA MORE

- Druga godina je kako idem u maline. Prva dva dana je najteže, dok se ne naviknete, posle je lakše. Odlična je zarada, pa posle svega 15 dana u malinjaku, mogu da odem na more. Nažalost, mnogo je onih koji posle prvog dana odustanu, ali ima i nas koji ostajemo duže - zaključila je Čačanka Ana Pajić, studentkinja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba