"GEOKS" SELI FABRIKU U ALBANIJU? Vranjanci strahuju da će njihovih hiljadu sugrađana ostati bez posla zbog odluke investitora

J. S.

15. 07. 2021. u 09:53

FABRIKA obuće "Geoks" koja posluje u Vranju preko pet godina, kako se spekuliše mogla bi da proizvodnju preseli iz ovog grada.

ГЕОКС СЕЛИ ФАБРИКУ У АЛБАНИЈУ? Врањанци страхују да ће њихових хиљаду суграђана остати без посла због одлуке инвеститора

Foto Tanjug

Zvaničnih informacija nema, jer su svi zaposleni u ovoj fabrici obuće na kolektivnom godišnjem odmoru, tako da niko nije odgovarao na naše pozive. Radnici sa kojima smo kontaktirali tvrde da oni nemaju nikakve zvanične informacije i da se svi nadaju da je reč o spekulacijama.

Sa druge strane, upućeniji u priču kažu da ova kompanija planira da smanji proizvodnju zbog čega je poslala obaveštenja nekim firmama sa kojima posluje."Geoksov" dolazak u Vranje dogovoren je još 2012. godine, a fabrika je zvanično počela sa radom 2016. godine, na Dan grada, 31. januara. Ukupna vrednost investicije je 15,8 miliona evra, a predviđeno je zapošljavanje 1.250 radnika. Ipak, godinama unazad taj broj je manji, a fabrika posluje kao prilično zatvoren sistem, u jednom periodu bilo je pobuna u smislu loših uslova rada, ali ni tada iz poslovodstva fabrike niko nije odgovarao na pitanja novinara. Predstavnici sindikata radnika kažu da oni nemaju nikakvu zvaničnu informaciju o prestanku rada. Naslućuju da se nešto menja, ali se nadaju da neće doći do scenarija o kom se priča, a to je da se proizvodnja preseli u Albaniju, jer oko 1.000 ljudi zaposlenih u fabrici izdržava porodice od ovog posla.

OD DRŽAVE 11,25 MILIONA EVRA

"GEOKS" je od države dobio 11,25 miliona evra subvencije, čulo se na otvarnju ove fabrike u januaru 2016. To iznosi 9.000 evra po svakom planiranom zaposlenom. Inače, investitori koji dobiju podršku države moraju da ispune neke obaveze. Velika kompanija mora da održi investiciju najmanje pet godina nakon realizacije projekta. Ne bi smela ni da smanji broj zaposlenih, takođe, u roku od pet godina. I naravno, mora redovno da isplaćuje ugovorenu zaradu. Ukoliko ne ispuni ove uslove, Ministarstvo privrede ima pravo da raskine Ugovor o dodeli podsticaja i naplati sredstva obezbeđenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

I DALJE RASTEMO, UPRKOS KRIZI, A JAVNI DUG NAM JE POD KONTROLOM: Mali sa potpredsednicom regiona Evrope i Centralne Azije u Svetskoj banci