DIBALJ: "Gasprom njeft" nastavlja da ulaže u razvoj NIS-a i društveno odgovorne projekte u Srbiji

Novosti online

12. 07. 2021. u 15:32

"GASPROM njeft“ nastavlja da investira u NIS i da istovremeno realizuje obiman program socijalnih investicija u Srbiji. To je u intervjuu dopisniku TASS-a na marginama nedavno održane konferencije Valdajskog kluba u Beogradu izjavio Aleksandar Dibalj, član Izvršnog odbora "Gasprom njefta".

ДИБАЉ: Гаспром њефт наставља да улаже у развој НИС-а и друштвено одговорне пројекте у Србији

Foto: Aleksandar Dibalj

- Nastavićemo da ulažemo u razvoj NIS-a. U jesen prošle godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prisustvovao puštanju u rad postrojenja za duboku preradu u Rafineriji Pančevo. Danas, nakon njegovog pokretanja, dubina prerade nafte u ovoj rafineriji je dostigla 99%. Rafinerija Pančevo je po ovom pokazatelju postala jedna od najboljih u svetu. Poređenja radi, ovaj pokazatelj u drugim evropskim rafinerijama iznosi u proseku 85% - izjavio je Dibalj.

On je rekao i da NIS trenutno zajedno sa "Gasprom Energoholdingom" gradi termoelektranu-toplanu u Pančevu.

- Od 2009. godine, kada je "Gasprom njeft" postao akcionar NIS-a, dvostruko smo povećali sumu poreskih davanja u budžet Srbije: u toku 2009.godine NIS je uplatio oko 700 miliona evra, a danas je ta cifra dva puta veća. To je rezultat zajedničkih napora "Gasprom njefta" i Vlade Srbije, koja efikasno učestvuje u razvoju kompanije - izjavio je on.

Prema rečima Dibalja, otvaranje Hrama Svetog Save u Beogradu, čija je unutrašnja dekoracija rađena uz podršku kompanije „Gasprom njeft“, biće jedinstveni istorijski događaj u odnosima Rusije i Srbije.

- Ovde se već 12 godina bavimo realizacijom različitih socijalnih i kulturnih projekata – počev od festivala ruske muzike, koji naš prijatelj Emir Kusturica organizuje u Srbiji, do Hrama Svetog Save, glavnog hrama Srbije, u čijoj smo izgradnji unutrašnje dekoracije aktivno učestvovali - izjavio je Dibalj.

On je istakao i da je u najtežem periodu pandemije COVID-19, u proleće 2020. godine, kompanija "Gasprom njeft" pružila ozbiljnu pomoć Srbiji.

- Dogodilo se da je početak pandemije u proleće prošle godine ozbiljno pogodio Srbiju. Posavetovali smo se sa Aleksandrom Djukovom, predsednikom Izvršnog odbora „Gasprom njefta - i odlučili da će za nas biti najefikasnije da doniramo gorivo vatrogasnim jedinicama, zdravstvenim radnicima i svim spasilačkim službama Srbije, koje su u jeku pandemije danonoćno radile. U proleće prošle godine sve pomenute službe koje su obezbeđivale neometano funkcionisanje države koristile su naše gorivo – u ciframa to je više od dva miliona evra - istakao je član Izvršnog odbora kompanije "Gasprom njeft".

(PR)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel