DRAMA SRPSKIH TURISTA U GRČKOJ: Agencija neće da ih vrati u Srbiju, prebacuje krivicu na Grke

Novosti online

01. 07. 2021. u 23:19

KADA je pre dva dana agencija Gea turs okačila obaveštenje na svom Instagram nalogu da obustavlja prevoz putnika od i do Grčke, nekoliko državljana Srbije, našlo se u velikom problemu.

ДРАМА СРПСКИХ ТУРИСТА У ГРЧКОЈ: Агенција неће да их врати у Србију, пребацује кривицу на Грке

Foto shutterstock

Jer, samo nekoliko dana pred polazak za Srbiju, saznali su da moraju sami da se snalaze, odnosno, da su prepušteni sami sebi oko organizacije povratka.

- Dragi putnici, zbog toga što grčke pogranične službe onemogućavaju nesmetan kombi prevoz, nismo u mogućnosti da nastavimo sa prevozom na ovoj destinaciji do daljeg. – Ukoliko dođe do promena, blagovremeno ćemo vas obavestiti na fejsbuk i instagram nalogu i našem sajtu. - glasi poruka koju je pre nekoliko dana dobila nekolicina Srba koji su bili na godišnjem odmoru u Grčkoj.

"Problem je u Grcima"

Ovakva poruka, prema rečima direktora agencije Gea turs, Zorana Balovića, navodno je produkt poslovne politike i monopola grčkih autoprevoznika.

-Okolnosti su strašne po nas i moralno i materijalno. Grčki carinici praktično ne dozvoljavaju da vozimo putnike za njihovu zemlju kombijima i mini-busevima. Izmišljaju propise, otimaju putnike, guraju u njihove autobuse “Siamos” i “Partikalos” koje stite” navodno od nas - kaže on.

Kako je rekao, ovakav način putovanja "iz papuča u papuče", odnosno, od kuće do adrese na moru, državljanima Srbije je primamljiv i rado ga koriste. Budući da su u nekoliko navrata imali problema na granici Grčke i Severne Makedonije, agencija je svoje kombije prebacila na granicu Bugarske i Grčke, odnosno granični prelaz Promahonas. Međutim, epilog je na kraju bio isti, te je agencija odlučila da do daljnjeg stopira prevoz putnika u zemlju Helena.

-Naplacuju ogromne kazne, muče vozača i putnike. Nas koji prevozimo godinama unazad u sezoni nema ko da zaštiti. Obratili smo našem konzulatu u Solunu, pravnoj sluzbi Jute, ali su i oni nemoćni. Propise selektivno primenjuju, a objašnjenja su često nebulozna - rekao je on na kraju razgovora, dodajući kako ih putnici traže, al da im prilike ne daju da im izađu u susret.

Foto D. Mitić

Pravila kao kamen spoticanja

Kamen spoticanja, krije se u tome što u ovoj agenciji nisu znali da postoji pravilo da kombi može da bude samo 50 odsto popunjen, jer su ranije prolazili bez problema, te su mislili da je isto pravilo kao za autobuse, gde je dozvoljeno 80 odsto popunjenosti. U kombijima je ta situacija drugačija, te umesto osam putnika koliko ima sedišta, dozvoljen je prevoz samo četiri putnika. Kada se radi o tačnom broju putnika, iz agencije Gea nisu znali o kolikom broju putnika se radi, dodajući da je strašno sve i da se radi o jednoj osobi.

 

Kombi prevoz - legalan ili ne?

Povodom problema naših turista koji su u Grčku otišli kombi prevozom, kontaktirali smo i direktora Yute, Aleksandra Seničića, koji je naveo kako ovakav prevoz nije legalan, te da potrebna dozvola za vršenje transporta putnika iz zemlje u zemlju. Takođe, istakao je i da je Yuta spremna da pomogne putnicima koliko joj to mogućnosti dozvoljavaju.

- Prema mojim saznanjima, ovakav prevoz nije legalan. Za izlazak iz Srbije i ulazak u zemlje Evropske unije, kao i u druge zemlje, potrebna je dozvoila za vršenja prevoza. Ja koliko znam, kombi prevozioci su kombinovali sa stranim parterima transport na granicama, pretovarivali su putnike iz vozila u voziolo. Neki su uspevali i da uđu u zemlju i da obave prevozr. Međutim, ta situacjia nije nikako dobra. Prevoznik sad apokušava da se izvuče iz te situacije kako nije prodao povratne karte, našao se u ozbiljnom problemu - kaže Seničić.

 Foto Ž. Knežević

"Hoćemo da pomognemo"

Prema njegovim rečima, jedan od načina da se putnici vrate u zemlju jeste da se kontaktiraju turistički operateri iz Srbije, ali i da je tu problem jer sve zavisi od popunjenosti kapaciteta autobusa, mesta boravka, te i od termina u kojima se autobusi vraćaju za Srbiju, pošto se aranžmani vrše uglavnom na sedam, deset i četrnaest dana.

Faktor koji uslovalja sve, jeste i korona, odnosno - autobusi koji ulaze i izlaze iz zemlje, mogu da budu popunjenoi maksimalno 80 posto. Ovakva situacija ne važi u Srbiji i Severnoj Makedoniji, gde je dozvoljen pun kapacitet.

- Za putnike koji se još nisu snašli, najbolje je da nekako dođu do Soluna. Odande je lakše naći način povratka u Srbiju. Kada se vrate, moj savet je da kontaktiraju nadležne inspekcije, i turističku i saobraćajnu, da se tu vidi odgovornost i eventualno uđe u sudski spor oko nadoknade štete - rekao je direktor Yute.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)