ĐACIMA ZA UŽINU SAMO DOMAĆE: Zakonom o uređenju tržišnih poljoprivrednih proizvoda uvodi se red, reguliše se i sistem otkupa

J. Su.

29. 06. 2021. u 21:08

JAVNA intervencija cena poljoprivrednih proizvoda biće moguća samo kada je tržišna vrednost niža od referentne cene.

ЂАЦИМА ЗА УЖИНУ САМО ДОМАЋЕ: Законом о уређењу тржишних пољопривредних производа уводи се ред, регулише се и систем откупа

Foto N. Živanović

Ova mogućnost stoji Ministarstvu poljoprivrede na raspolaganju, kako bi moglo da reguliše ovo tržište. Ovo je specifično, jer mora da se prati i proizvodnja i trgovina.

Ovo je u utorak izjavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, u Skupštini Srbije, dodajući da je jedna od mera i podrška privatnom skladištenju. Kako je rekao Predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, koji se trenutno nalazi u Skupštini na razmatranju, podrazumeva niz mera, pa i javnu intervenciju.

- Podrška privatnom skladištenju je mera koja se odnosi kada je tržišna cena niža, pa se time čuvaju domaći proizvodi - istakao je Nedimović. - Imaćemo i posebne interventne mere, to su direktna finansijska davanja po kilogramu, litru, kada imamo krizu na tržištu. Predlogom zakona postoji mogućnost da se označi meso i mesne prerađevine u marketima koje je poreklom iz Srbije. Da zabodemo srpsku zastavu u raf i kažemo ovde je meso koje je poreklom iz Srbije, a ovo je uvozno, pa vi ljudi ako imate želju, volju i patriotskog naboja u sebi, pa čak i ako je skuplje, možemo da branimo tako srpsko stočarstvo.

Prema rečima ministra Nedimovića, biće regulisan i sistem otkupa. Tako će, nakupci, morati da se registruju u poseban registar. Biće potrebno ispuniti posebne uslove, da bi se uopšte našli u tom registru i on će biti javan.

- Naši poljoprivrednici znaće da li je robu prodao otkupljivaču, koji je registrovan ili pokušava da radi na crno - rekao je Nedimović. - Osnovaće se i proizvođačke organizacije, koje će se stimulisati za razvoj posebnih sektora. Nama nedostaje ozbiljna proizvođačka organizacija, kao što to rade pčelari.

ZDRAVA HRANA

ZAKON će doneti i posebnu podršku za poljoprivredne proizvode, koji se odnose na poboljšanje prehrambenih navika dece i omladine. Ministar Nedimović je najavio da će đaci u školama, uz užinu moći da dobiju mleko i voće koje je proizvedeno u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)