DIREKTOR U ZATVORU, RADNICI BEZ PLATA: Više od 3.500 zaposlenih zabrinuto za opstanak

Z. Gligorijević

25. 06. 2021. u 08:03

IONAKO tešku situaciju u Javnom preduzeću za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica", izazvanu ogromnim dugovanjima, smanjenjem proizvodnje uglja, tehnologije na nivou 1965. godine i drugim problemima, pogoršalo je hapšenje v.d. direktora kompanije Marka Vukovića, jer nema ko da potpiše nalog za plate radnika.

ДИРЕКТОР У ЗАТВОРУ, РАДНИЦИ БЕЗ ПЛАТА: Више од 3.500 запослених забринуто за опстанак

Foto Z. G.

Ugrožen je i prevoz radnika, jer je uhapšen Vladimir Perović, odgovorno lice "Rembas transa", ćerke firme.

Oko 3.500 radnika zabrinuto je i za sam opstanak preduzeća koje hrani njihove porodice, jer su sadašnji model organizovanja i finansiranja neodrživi. Zato je neophodno da se što pre postavi prvi čovek JP PEU "Resavica".

Foto Z. G.

Vladan Spajić

- Teško je poslednjih nekoliko godina, ali od osnivanja, 1992. godine, kompanija nikada nije bila u težoj situaciji - ističe Slobodan Kokerić, zaposlen u ovom preduzeću. - Radnici se brinu da li će morati da napuštaju svoja ognjišta, jer se rudnici uglavnom nalaze u ruralnim delovima Srbije, gde, osim ovoga, ništa drugo ne radi. Proizvodnja tone uglja košta oko 9,5 hiljada dinara, koja se, zbog limitirane cene, zavisno od granulacije i kvaliteta, prodaje za 6.000 do 9.000 dinara. Cena uglja je poslednji put neznatno podignuta 2013. godine, a sve što prati proizvodnju, poskupelo je 10 puta.

Foto: MUP

Glavni inženjer za saobraćaj kompanije, Vladan Spajić, dodaje da država sa više od četiri milijarde dinara subvencioniše zarade zaposlenih, ali da ne postoji mogućnost investiranja u povećanje kapaciteta, tehnologiju, kadrove i drugo što bi kompaniju izvuklo iz krize. Obojica sagovornika spas vide u novom modelu organizovanja. Trebalo bi da se imenuje dobar menadžment, koji će da uradi novi plan konsolidacije. Tako bi se zatvorili rudnici koji su pred iscrpljenjem, otvorila nova ležišta i počela eksploatacija bornih minerala i dolomita, što bi omogućilo zaradu, a nijedan radnik ne bi ostao bez posla.

REZERVE

SRBIJA ima oko 900 miliona tona geoloških rezervi uglja, koje bi mogle da se eksploatišu kroz podzemnu eksploataciju, procenjuje Kokerić. Kada je Kolubara bila potopljena, uskočili smo i pomogli mnogim gradovima. U svetu se 90 odsto proizvodnje struje oslanja na fosilna goriva, a ukoliko ih Srbija zapostavi, biće u mraku.

PLAN KONSOLIDACIJE

VLADA je 2018. godine usvojila dobar plan konsolidacije, koji je definisao strateške pravce razvoja svih devet rudnika. Vodilo se računa o istraženosti, otvorenosti ležišta, rezervi i kvalitetu uglja na tržištu. Plan, međutim, nikada nije realizovan.

Kako objašnjava Spajić, država treba da investira u nova ležišta, na kojima bi se radio mehanizovani iskop, poput Poljane kod Požarevca. Bilo bi dobro i strateško partnerstvo za otvaranje modernih rudnika i izgradnju termoenergetskih objekata, što bi kompaniju više vezalo za EPS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna