HOTELI DVA PUTA PLAĆENI: Pojedini garantuju isti apartman i termin, dok ostali apeluju na strpljenje

S. B. - J. Su.

25. 06. 2021. u 11:00

MNOGI građani Srbije koji su rešili da se odmore u nekom od hotela u Grčkoj - ovih dana ne spavaju mirno.

ХОТЕЛИ ДВА ПУТА ПЛАЋЕНИ: Поједини гарантују исти апартман и термин, док остали апелују на стрпљење

Foto shutterstock

Jedna od najvećih grčkih agencija "Muzenidis travel", sa kojom sarađuje veliki broj naših organizatora puta, otkazala je sve aranžmane od 27. juna do 31. jula. Većina domaćih agencija tvrdi da putnici neće trpeti - ponovo će, svojim sredstvima, platiti smeštaj. Pojedini obećavaju isti hotel i termin, dok drugi apeluju na solidarnost i razumevanje.

Grčki "Muzenidis travel" partner je i beogradskoj agenciji istog imena. Oni se nadaju da će uspeti da svim klijentima obezbede letovanje. Koliko je aranžmana ugorženo još ne znaju.

- Nemamo precizan podatak koliko je aranžmana u pitanju - kažu u beogradskom "Muzenidisu". - Neprekidno nam stižu mejlovi i zovu građani. Većina slučajeva je rešena. Ljudi su dobili druge hotele. Plaćamo ih o svom trošku, jer je novac ostao zarobljen u Grčkoj. Angecija angažuje drugu agenciju koja ima ugovore sa hotelima. Zovemo se isto, ali nemamo direktnu vezu sa grčkom agencijom. Ime je proisteklo iz naše saradnje, ali nismo jedini koji rade sa njima. Radi čitava istočna Evropa. Trudimo se da niko ne ostane bez letovanja, ali očekujemo razumevanje ljudi. Neko će morati u drugi smeštaj, neko u drugom terminu. Nije do nas, niti mi to želimo, nego je sada takva situacija.

Foto Z. Jovanović

Veće agencije u Srbiji same su direktno sarađivale sa grčkim "Muzenidisom". Subagenti, koji nisu organizatori puta, radili su preko beogradskog.

- Što se naše agencije tiče, svi putuju redovno i dalje - kaže Vladimir Vlaho, direktor "Sabra travela". - Rešićemo na naš način, platićemo iz sopstvenih sredstava smeštaj. Važno je da putnik ne trpi. Ima šanse da se grčki "Mouzenidis" otvori, jer uz posredstvo države pregovaraju i banke i osiguravajuća društva. Postoji nada da će proraditi za tri do četiri nedelje. Dotle ćemo mi sve servisirati. Putnici ne moraju da brinu, imaju vaučere i putovaće u hotel i u terminu koji su izabrali.

Kako je objasnio Aleksandar Seničić, direktor nacionalne asocijacije turističkih agencija, potrebno je samo malo strpljenja da se dobiju sve informacije iz Grčke, kao i da se obavi razgovor sa resornim ministarstvom u Srbiji.

- Prikupljamo podatke o sredstvima koja su u Grčkoj, od agencija koje su direktno radile, kao i o sredstvima preko "Muzenidisa Srbija". Svakako, rešenje ne može preko noći da se nađe, jer svako olako rešavanje može da dovede do daleko većeg poremećaja i uticaja na druge aranžmane. Većina agencija prodaje više destinacija, pa se rešenje o insolventnosti mora izbeći, kako ne bi ugrozilo i druge putnike.

PODNOSE PRIJAVU INSPEKCIJI

"MUZENIDIS travel servis" je, povodom ovog problema, već najavio da će podneti prijavu nadležnoj turističkoj inspekciji. Angažovali su advokatsku kancelariju iz Soluna radi podnošenja tužbe za nakandu štete. Zajedno sa ostalim oštećenim turističkim agencijama iz Srbije će podneti zahtev nadležnom Ministarstvu turizma za pružanje potrebne pomoći radi rešavanja novonastale situacije.

Ova agencija ističe i da nije radila jedan dan i to zato što je zaposlena, zbog sumnje na infenciju kovidom, morala na testiranje, a ostale kolege su zato radile od kuće. Proradili su u ponedeljak 21. juna i pozvali sve svoje klijente da se jave, kako bismo našli rešenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DOK SVETSKI DUG RASTE, NAŠ PADA Mali poručio: Srbija je svetski rekorder po rastu BDP-a