"NOVOSTI" OBJAVLJUJU SPISAK: Pogledajte da li su vaš grad i opština na listi za finansiranje nove fasade i stolarije

E. B. TALIJAN

24. 06. 2021. u 08:59

USLOVE da realizuju programe zamene stolarije, fasadne izolacije i sistema za grejanje domaćinstava ispunilo je 67 opština i gradova, a prijavilo se više od 80. Jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo energetike subvencionisaće sa gotovo 460 miliona dinara projekte energetske sanacije stambenih objekata. Opštine i gradovi su izdvojili 235, a Ministarstvo 224 miliona dinara.

НОВОСТИ ОБЈАВЉУЈУ СПИСАК: Погледајте да ли су ваш град и општина на листи за финансирање нове фасаде и столарије

Zamena prozora za topliju zimu / Foto V. Danilov

S obzirom na to da 50 odsto sredstava obezbeđuje država, a drugu polovinu građani, to znači da će za ovu namenu biti utrošeno ukupno oko 920 miliona dinara. Energetski efikasnija domaćinstva mogu da donesu značajnije uštede na računima.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović u sredu je najavila da će u petak, u Kraljevu, potpisati ugovore sa opštinama i gradovima koji su ispunili uslove za realizaciju projekta.

- Nastavak procedure je u nadležnosti lokalnih samouprava, koje raspisuju dva javna poziva, za kompanije koje će izvoditi radove i za zainteresovane građane - objasnila je Mihajlovićeva. - Smanjenje potrošnje toplotne i električne energije trebalo bi da bude nacionalni cilj. Zbog toga će ovaj projekat trajati i naredne godine i ukupno će nam biti potrebno između 400 i 500 miliona evra.

Kada lokalne samouprave naprave spisak kompanija, građani treba da odaberu jednu i onda se javljaju na javni poziv opštine ili grada. Takođe, moći će da se prijave i stambene zajednice, ali za to će biti potrebna odluka većine stanara. Posle toga, građani na osnovu odobrenih prijava i faktura uplaćuju sredstva firmama za radove. Lokalna komisija će kontrolisati domaćinstva izlaskom na teren, pre donošenja odluke o dodeli subvencija i nakon realizacije radova, kao uslov za isplatu sredstava.

Mnogi strahuju da će poskupeti i materijal i usluge, ali to neće biti dozvoljeno. Jedan od uslova za kompanije je da garantuju cene dok se bude sprovodio program.

Teško je napraviti preciznu računicu koliko je potrebno sredstava za određene vrste energetske sanacije domaćinstava, jer to zavisi od više faktora. Ali, gruba procena za stambeni objekat od 60 kvadratnih metara pokazuje da za ugradnju kvalitetne PVC stolarije treba izdvojiti od 1.000 do 2.000 evra. To znači da bi domaćinstvo trebalo da uloži od 500 do 1.000 evra, a isto toliko će obezbediti država. Za kuću iste kvadrature, troškovi za fasadnu izolaciju iznose oko 1.200 evra.

V. N.

Prema rečima Dragana Stevanovića, iz jedne poznate beogradske firme koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom stolarije građani, pre nego što krenu u planiranje radova, treba da znaju koja vrsta prozora i vrata je najbolja za uštedu energije.

- PVC stolarija je mnogo bolja nego aluminijumska kada je u pitanju energetska efikasnost, a važno je da bude kvalitna - objašnjava Stevanović. - Treba obavezno ugraditi i roletne, jer i one štite, a najznačajnija su stakla. Ništa ne znači dobar profil, ako nisu dobra stakla, jer je tu najveći gubitak toplote. Ona treba da budu niskoemisiona, punjena gasom - argonom.

Koliko kvadrata ima kuća, toliko je potrebno i fasadne izolacije, a kvalitetna treba da bude debljine 10 centimetara. Ugradnja stiropora po kvadratnom metru je od 16 do 25 evra, a kamene vune od 22 do 27 evra.

Za kuću od 60 kvadrata, koja već ima instalacije i radijatore, najpovoljnije cene kotlova, u zavisnosti od vrste goriva koji koriste, kreću se od 60.000 do 140.000 dinara, a njihova ugradnja je od 15.000 do 20.000 dinara. Ukoliko se radi čitava mreža, onda ovim ciframa treba dodati još oko 1.500 evra. Ugradnjom solarnih kolektora za zagrevanje potrošne tople vode, ova vrsta troškova može da se smanji i do 90 odsto. Njegova cena za jedno veće domaćinstvo je od 1.500 do 2.000 evra.

ŠTA ĆE SE SVE FINANSIRATI

OD radova iz programa energetske sanacije finansiraće se zamena spoljnih prozora i vrata i postavljanje termičke izolacije. Građani će moći da se prijavljuju i za subvencije za zamenu sistema grejanja, odnosno kotla, a prihvatiće se isključivo ugradnja onog koji kao gorivo koristi prirodni i tečni naftni gas i drvnu biomasu u šta spadaju pelet, briket, sečka i piroliza drveta.

Biće moguće i zamene dela grejnog sistema kao što su ugradnja toplotnih i cirkulacionih pumpi, opremanje radijatora sa termostatskim ventilima, aparatima za regulaciju i merenje toplote, zamena uređaja za klimatizaciju, kao i ugradnja solarnih kolektora za centralnu pripremu potrošne tople vode.

SLEDI NOVI KONKURS

MINISTARKA Zorana Mihajlović je najavila i da će za mesec dana biti završeni podzakonski akti i raspisan javni poziv za subvencije za postavljanje solarnih panela, a procedura će biti jednostavna.

- Učinili smo sve da procedura bude jednostavna i da svako ima želju da učestvuje u tome - objasnila je Mihajlovićeva. - To je pitanje korišćenja obnovljivih izvoda energije, zdravije životne sredine i nižih računa za utrošenu energiju.

VN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024