NEMA GRATIS INTERNETA KAD UĐETE U GRČKU: Euforično najavljeno ukidanje rominga od 1. jula neizvesno

B. Caranović

18. 06. 2021. u 10:00

DOK za roming na teritoriji Zapadnog Balkana, nema dileme da će od 1. jula biti po principu "kao kod kuće", koliko će koštati telefoniranje u Grčkoj ovog leta, ne zna se ni 12 dana pred početak najavljenog sporazuma o ukidanju međusobnog rominga.

НЕМА ГРАТИС ИНТЕРНЕТА КАД УЂЕТЕ У ГРЧКУ: Еуфорично најављено укидање роминга од 1. јула неизвесно

Foto AP

Kako sada stvari stoje, nema opuštanja, a prenos podataka na mobilnim telefonima već od Evzonija treba isključiti i pripremiti pare za tarifne dodatke!

Kako smo u Ministarstvu telekomunikacija, naime juče čuli, cene saobraćaja ovog leta u zemlji bogova sa Olimpa, izgleda da ipak neće biti kao u Srbiji. Ne znaju se precizno uslovi pod kojima će da važe ugovoreni tarifni podaci sa domaćim operaterima, ali izvesno je da roming u Grčkoj neće biti džabe, kako je euforično najavljeno nakon nedavnog obećanja grčkog ministra u poseti našoj zemlji.

- Sporazum koji važi za Zapadni Balkan i obavezujući je za sve zemlje, ne može da se preslika na situaciju sa Grčkom koja je potpuno drugačija jer je Grčka u EU - kaže za "Novosti" Milan Dobrijević, pomoćnik ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije. - Nismo sigurni sa kojim cenama će izaći grčki operateri, a od toga zavisi i cenovnik naših operatera. Možemo jedino da tvrdimo da će svakako biti povoljnije nego prethodnih godina, ali detalje ćemo znati ovih dana. Intenzivni bilateralni pregovori su u toku.

Kako naš sagovornik kaže, što se tiče Zapadnog Balkana, naši građani, sa postpejd i pripejd karticama domaćih operatera mogu potpuno da se opuste na putovanju u Crnu Goru, BiH, teritoriju Kosova, Albaniju i Severnu Makedoniju. Za telefonski saobraćaj, biće kao da granicu nisu ni prešli.

- Besplatni minuti, poruke, data u sklopu ugovora sa operaterima isto će važiti i na ovim teritorijama, a cene kod pripejda će biti kao u Srbiji - kaže Dobrijević. - Kada se potroši minuti, poruke i internet iz paketa, sve preko toga će biti tarifirano kao u sopstvenoj zemlji. Važiće i mobilni internet kupljen preko svojih operatera.

Dobrijević apeluje na korisnike da se pre putovanja, ipak informišu kod svojih operatera o ograničenjima u potrošnji koja zavise od tarifnog paketa, i za pripejd i za postpejd korisnike.

U MTS kažu da će njihovi korisnici imati besplatan saobraćaj koji već imaju u tarifama ili dodacima koje inače koriste u Srbiji, a da će dodatna potrošnja biti po cenama u domaćem saobraćaju. U "Telenoru" dodaju da će svi pozivi i SMS poruke upućeni ka +381, +382, +383, +387, +389 i +355 biti tarifirani pod uslovima kao i u domaćem saobraćaju, a da će dolazni pozivi i SMS poruke primljeni dok se korisnik nalazi u romingu na teritoriji ZB biti besplatni, bez obzira odakle dolaze. Posle potrošnje interneta iz tarifnog paketa, radi zaštite korisnika od prekomernog zaduženja, internet će biti onemogućen. U A1 kažu da će se posle potrošnje ugovorenog dela internet saobraćaja, cene obračunavati kao u nacionalnom saobraćaju, uz naplatu dodatne naknade za roming.

Operateri su potvrdili da nemaju precizan odgovor o cenama u Grčkoj ovog leta.

POLITIKA FER KORIŠĆENjA

MODEL rominga za Zapadni Balkan preslikan je modelu koji postoji u EU, pa tako i propis o fer upotrebi - kaže Dobrijević. - Moraće da se poštuje politika fer korišćenja. Operateri će u skladu sa važećim propisima i opštim uslovima poslovanja utvrđivati da li je došlo do prekomerne potrošnje. Ako korisnik bude većinu vremena u mreži drugog operatera, ili ako je sobraćaj korisnika veći dok je u mreži drugog operatera ukazuje na potencijalno nefer ponašanje i biće upozoren da mogu primeniti dodatnu naknadu za roming. Pratiće se ponašanje u toku četiri meseca. Taj propis sprečava da korisnik iz druge zemlje kupi karticu u Srbiji, a onda je koristi u svojoj zemlji kao da je lokalna.

ROMING PAKETI

I ubuduće će na raspolaganju biti roming paketi, internet roming dodaci, pre svega zbog neograničenog besplatnog interneta. U velikom broju zemalja mogu da koriste internet roming dodatke, u rasponu od 500 MB do 2GB, po ceni već od 999 dinara. Minut razgovora je 11 dinara, SMS 5,9 a MMS 12 do 15 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN KLIMATSKIH PROMENA: Zaštitimo našu planetu od globalnog zagrevanja