SVEGA TREĆINA STANOVA NA KREDIT: Poželjne samo hipoteke u većim gradovima

B. Ca.

16. 06. 2021. u 17:05

POSLEDNjA statistika pokazala je da se stanovi na kredit uglavnom kupuju u većim gradovima, najviše u Vojvodini, pa Beogradu, dok se prema jugu i istoku smanjuje procenat plaćanja stanova iz kredita.

СВЕГА ТРЕЋИНА СТАНОВА НА КРЕДИТ: Пожељне само хипотеке у већим градовима

Foto N. Karlić

U Srbiji je u maju prema podacima RGZ, 35 odsto stanova plaćeno kreditnim sredstvima. To verovatno ne treba da čudi, jer je nepisano pravilo da većina banaka u manjim mestima kao garanciju pri podizanju kredita ne odobrava hipoteku nad stanom koji se kupuje, već u nekom većem gradu u Srbiji. Po mogućstvu u Beogradu.

Prema statistici Republičkog geodetskog zavoda, po regionima, najviše su se iz kreditnih sredstava plaćali stanovi u Vojvodini - 39 procenata, na drugom mestu je Grad Beograd - 37 odsto, zatim Šumadija i zapadna Srbija sa 28 odsto, a najmanji udeo kreditniog finansiranja stanova bio je u Južnoj i istočnoj Srbiji - 27 odsto.

Ako odluče da kupe stan, žitelji malih, perifernih mesta u Srbiji često dočeka neprijatno obaveštenje u lokalnim bankarskim ekspoziturama da ne žele da im odobravaju zalog nad stanovima i kućama koji su predmet kupovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a