POMOĆ TRAŽILO 300 ZADRUGA: Veliko interesovanje za konkurs za bespovratna sredstva Ministarstva brige o selu

B. Ca.

15. 06. 2021. u 11:31

VIŠE od 300 zadruga prijavilo se za ovogodišnji konkurs Ministarstva za brigu o selu za dodelu bespovratnih sredstava, vredan pola milijarde dinara.

ПОМОЋ ТРАЖИЛО 300 ЗАДРУГА: Велико интересовање за конкурс за бесповратна средства Министарства бриге о селу

Privatna arhiva

- Interesovanje je bilo izuzetno veliko, a prve nezvanične informacije su da se radi o veoma kvalitetnim projektima zadrugara iz svih krajeva Srbije - kažu u ovom Ministarstvu. - Stigle su prijave i sa Kosova i Metohije, a nakon ideje ministra Krkobabića o "zelenom prstenu oko naše prestonice" poljoprivredni proizvođači iz okolnih sela su se organizovali i rešili da konkurišu za novčanu pomoć za unapređenje svog poslovanja. Isto tako, pristigli projekti socijalnih i turističkih zadruga, koje su novina ovogodišnjeg konkursa, obećavaju da se radi možda o najuspelijem Programu namenjenom zadrugama do sada.

Konkurs je bio otvoren do 24. maja, do kada su udruženi poljoprivrednici, bilo starih, bilo novoosnovanih zadruga, širom Srbije, popunili obrazac i aplicirali za 7,5 do 15 miliona dinara. Od 300 prijavljenih, verovatno će proći samo petina, a bilo je očekivano, sudeći po interesovanju ranijih godina, da će interesovanje biti veliko.

Najveći iznos bespovratnih sredstava za novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, stare do dve godine, iznosi 7,5 miliona dinara, a za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge 15 miliona. Najveći iznos predviđen za turističke, zanatske i socijalne zadruge iznosi 7,5 miliona dinara.

ZA OSNIVANjE 100 DINARA

ZA osnivanje zadruge, potrebno je najmanje pet članova, registrovano gazdinstvo i osnivački kapital od 100 dinara. Pola hektara je dovoljno za registraciju gazdinstva, svog ili u zakupu. U praksi je ulog najčešće od 1.000 do nekoliko desetina hiljada dinara. Prema rečima Jelene Nestorov Bizonj, sekretara Zadružnog saveza Vojvodine, treba da organizuju osnivačku skupštinu i odaberu direktora. Zaključeni osnivčki ugovor, overe kod notara, a akta za registraciju mogu da uzmu u zadružnim Savezma. Prijave za osnivanje sa osnivačkim ugovorom se predaju u APR.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)