KO NE PLATI ŠOLAKU, DA ZABORAVI NA FUDBAL: "Junajted medija" nije ponudila RTS zemaljsko emitovanje utakmica EP

E. E. R.

14. 06. 2021. u 09:12

KAKO neko iz unutrašnjosti da vidi šta se dešavalo sa danskim reprezentativcem Eriksenom, a da nema pametni telefon ili domet snažnog interneta? Odgovor je jednostavan - nikako!

КО НЕ ПЛАТИ ШОЛАКУ, ДА ЗАБОРАВИ НА ФУДБАЛ: Јунајтед медија није понудила РТС земаљско емитовање утакмица ЕП

Foto Tanjug

Čak i oni koji imaju preduslove, a nisu pretplatnici jedne od kablovskih mreža u Srbiji, ne mogu da gledaju kontinentalnu smotru fudbala, ako ne plate monopolistima za taj sadržaj. Kompanija "Junajted medija" i njen šef Dragan Šolak i ne pomišljaju da bar dopuste zemaljsko emitovanje, zašta su otkupili prava. Čak ih nikome nisu ni ponudili.

Zašto? Jer, izgleda da rade prema principu "ili mi daj svoje pare, ili ne možeš da gledaš Evropsko prvenstvo"!

Naime, "Junajted medija" je nosilac kompletnih prava za TV prenose utakmica Evropskog prvenstva u fudbalu, uključujući i takozvano zemaljsko emitovanje, iako u našoj zemlji uopšte nema tu mogućnost, s obzirom na to da ima samo kanale u sistemu kablovske televizije. Pritom, TV stanice sa pravima da prenose utakmice to rade ekskluzivno u sistemu SBB, koji je takođe u vlasništvu pomenutog Šolaka! A građanima koji nemaju SBB preostalo je da, ako hoće da gledaju EP, opet daju svoje pare Šolaku i pazare njegovu uslugu.

S obzirom na to da više od polovine domaćinstava u Srbiji nisu korisnici SBB, ispada da su žrtve bahatosti "Junajted medije" i gazde ove kompanije.

Zoran Marković, odgovorni urednik sportskog programa RTS, izjavio je da se Javni servis žestoko bori da otkupi prava za sve najvažnije sportske događaje, ali da je žrtva nelojalne konkurencije.

- Građanima Srbije uskraćeno pravo da slobodno gledaju EP u fudbalu! Emiter koji je kupio ekskluzivna kompletna prava na utakmice nije ponudio nikome na teritoriji Srbije, pa ni RTS, da otkupi prava na zemaljsko emitovanje, dakle nijednoj TV stanici sa nacionalnom frekvencijom, kako bi svi ljubitelji fudbala mogli da nesmetano gledaju tako važan događaj - izjavio je Marković i naglasio da je "Junajted medija" bila u obavezi da ponudi prava na zemaljsko emitovanje.

RTS i njegov generalni direktor Dragan Bujošević čak su se više puta obraćali "Junajted mediji" sa molbom da otkupe deo prava na prenose utakmica EP, ali im niko nije ništa odgovorio! Javni servis je od iste kompanije odbijen čak i za pravo da prenosi utakmice fudbalske reprezentacije Srbije!

- Svi javni servisi u Evropi, pa čak i u okruženju, imaju prava na zemaljsko emitovanje utakmica Evropskog prvenstva. Italija, Francuska, Grčka, Nemačka, Hrvatska, Crna Gora... podrazumeva se da utakmice prenosi javni servis. U okruženju, jedino Srbija i Slovenija nemaju zemaljsko emitovanje EP, a samo u Srbiji Javnom servisu nije čak ni ponuđeno da otkupi prava, dok se u Sloveniji jednostavno nisu dogovorili oko cene - objasnio je Zoran Marković u Jutarnjem programu Javnog servisa.

GLEDAOCI S PRAVOM NEZADOVOLjNI

EMITOVANjE direktnih prenosa sportskih događaja na Javnom servisu garantuje najveću gledanost, najvažnije fudbalske utakmice gleda od 1,5 miliona do čak dva miliona ljudi, i građani su s pravom nezadovoljni što ne mogu da gledaju EP na RTS. Ali, vlasnik prava na emitovanje uopšte nam nije ni ponudio tu mogućnost, poručio je Zoran Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju