LAKŠE DO DOZVOLA ZA SOLARNE PANELE: Ovo su uslovi koje morate da ispunite

Novosti online

13. 06. 2021. u 22:05

MINISTARKA rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će procedura za dobijanje dozvola za ugradnju solarnih panela biti pojednostavljena novim zakonima o energetskoj efikasnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije i da će se cela procedura završavati u četiri koraka.

ЛАКШЕ ДО ДОЗВОЛА ЗА СОЛАРНЕ ПАНЕЛЕ: Ово су услови које морате да испуните

Foto N. Fifić

-Nakon izrade projekta, lokalna samouprava daje odobrenje, jer nije više potrebna građevinska dozvola. Posle instaliranja sistema, potpisuje se ugovor sa lokalnom distribucijom koji će takođe biti jednostavan, tipski, navela je Mihajlovićeva u saopštenju.

Prema njenim rečima, Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije omogućiće domaćinstvima da smanje potrošnju i troškove električne energije, ali i doprineti zdravijoj životnoj sredini i povećanju učešća energije dobijene iz obnovljivih izvora, prenosi Politika.

Ona je dodala da će država subvencionisati i ugradnju solarnih panela, a kada je reč o zameni stolarije i izolaciji, rekla je da očekuje da prvi ugovori sa građanima budu potpisani u avgustu.

-Trošimo u našim domaćinstvima 40 odsto više energije nego što troše prosečna domaćinstva u EU. Zamenom stolarije i izolacijom ćemo uštedeti, trošiti manje energije. U avgustu očekujemo prve ugovore sa građanima i videće se rezultati već sledeće grejne sezone, izjavila je Mihajlović.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)