KO ĆE MOĆI DA DOBIJE NOVAC ZA ZAMENU STOLARIJE? Detaljna procedura - kada građani mogu da se prijave

Novosti online

12. 06. 2021. u 23:03

DO KRAJA nedelje znaće se koje će lokalne samouprave biti uključene u program za obnovu izolacije uz dotaciju države.

КО ЋЕ МОЋИ ДА ДОБИЈЕ НОВАЦ ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ? Детаљна процедура - када грађани могу да се пријаве

Foto: Depositphotos

Nakon toga, biće raspisan poziv za firme koje se bave tim poslovima. Građani će moći da se prijavljuju od jula i da bespovratno dobiju polovinu novca koji ulože u zamenu stolarije, grejanje, uređenje fasade, postavljanje solarnih panela.

Gotovo 40 odsto energije u domaćinstvima se gubi zbog toga što vrata i prozori ne dihtuju, zbog loše fasadne i krovne izolacije, različitih sistema grejanja.

Plan države je da dotira polovinu novca građanima koji se odluče da to promene na svojim kućama i stanovima i tako smanje potrošnju energije. Na konkurs se prijavilo više od 70 lokalnih samouprava spremnih da obezbede deo novca. Sada sledi izbor izvođača.

- Nakon izbora opština i preduzeća koja će to raditi, u julu očekujemo objavu konkursa od strane lokalnih samouprava za građane, tako da do kraja jula bi trebalo da se potpišu i prvi ugovori - kaže Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

Prema njegovim rečima, procedure će biti jasno definisane, građani će morati da se prijave uz premer i predračun firmi koje se nalaze na listi.

- Taj predmer i preračun ih ništa neće koštati. Pre početka sprovođenja mera, komisija koju bude formirala lokalna samouprava, izaći će na teren da pogleda i sagleda šta treba da se radi - kaže Lakićević.

Tek će biti definisano koje uslove građani treba da ispune da bi dobili subvenciju.

U Pirotu su, podsećaju, još 2017. formirali fond za energetsku efikasnost preko kojeg su obnovili nekoliko fasada. Nadaju se da će ući u program i kažu da su spremni za posao koji ih u tom slučaju čeka tokom leta.

Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota kaže da su kratki rokovi, ali da može da se uradi.

- Ako mi izdvojimo pet miliona, a izdvojili smo, ako Ministarstvo da još pet miliona, učešće je negde do 50 procenata i ja očekujem da 20 miliona dinara bude za ove namene u gradu Pirotu, a to je sto i nešto domaćinstva koje će iskoristiti ove mere - rekao je Vasić.

I Užice sedam godina dotira poslove na unapređenju energetske efikasnosti. Ove godine sa 45 miliona dinara.

- Imamo veliko iskustvo iz prethodnog perioda za subvencije koje smo izdvajali iz budžeta grada, 50 posto je bilo učešće grada, a 50 posto korisnika. Mislimo da će i ovoga puta biti puno zainteresovanih. Postoje kriterijumi na osnovu kojih mi dodeljujemo ta sredstva i očekujemo da neće biti problema u realizaciji ovog projekta - kaže Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica.

Stanari zgrada moći će pojedinačno za svaki stan da konkurišu za zamenu stolarije. Za radove na fasadi, grejanju ili postavljanju solarnih panela potrebna je saglasnost komšija. Zahtevi će moći da se podnesu za objekte koji imaju makar građevinsku dozvolu.

U ministarstvu navode da u program neće ući opštine koje nisu odvojile sredstva za njihov udeo u subvenciji, ako nemaju energetskog menadžera ili nisu dostavile akt o finansiranju.

(SrbijaDanas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI: Prilika za promovisanje i priznavanje njihove uloge i značaja