ZA MILION DOLARA STIGLO 200 PRIJAVA: Preduzetnici konkurišu za pooć u razvoju biznisa

S. B.

09. 06. 2021. u 19:36

VIŠE od 200 preduzetnika i početnika u poslovanju prijavilo se za podršku u okviru StarTech programa, u želji da digitalizuju svoj biznis i plasiraju nove proizvode na tržište.

ЗА МИЛИОН ДОЛАРА СТИГЛО 200 ПРИЈАВА: Предузетници конкуришу за пооћ у развоју бизниса

Foto: N. Fifić

Prvi javni poziv za dodelu milion dolara bespovratnih sredstava zatvoren je 4. juna, a pobednici konkursa biće poznati u septembru, nakon javnog predstavljanja finalnih projekata.

Iako je gotovo svaka treća prijava iz IT industrije, za pomoć u iznosu od 15.000 do 100.000 dolara, konkurisali su i inovatori koji dolaze iz tradicionalnih sektora poput poljoprivredne, građevinske, mašinske, drvne, tekstilne industrije i sl. Razvoj softvera, aplikacija i uređaja koji bi poboljšali prinose u voćarstvu, podstakli korišćenje obnovljivih izvora energije i pomogli osobama sa smetnjama u razvoju samo su neke od pristiglih ideja, koje će stručni žiri proveriti do kraja ovog meseca.

- Ovoliko interesovanje privrednika i preduzetnika nadmašilo je sva očekivanja i najbolje govori o potrebi za ovakvim vidom podrške. Većini aplikanata dodatna sredstva su potrebna pre svega za ljudske resurse, zatim nabavku savremene opreme, istraživanja i razvoj softvera. Posebno nam je drago što su osim iz Beograda i drugih većih gradova, inovativni biznis planovi stigli i iz manjih opština poput Boljevca, Žitišta ili Kosjerića, u kojima mogu značajno da doprinesu boljim uslovima života i zapošljavanju novih ljudi na lokalu - kaže Dušan Vasiljević, direktor za preduzetništvo i investicije u NALED-u.

Predviđena je dodela oko 30 grantova i to oko dve trećine za početnike u poslovanju u maksimalnom iznosu do 25.000 dolara, šestina preduzećima osnovanim pre 2019. koja su konkurisala za grantove do 50.000 dolara za projekte digitalne transformacije ili razvoja inovacija, a ukoliko uz to planiraju nova zapošljavanja i izlazak na inostrano tržište, dva projekta mogu da računaju na bespovratna sredstva do 100.000 dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)