OD NAKNADE 8 MILIJARDI GODIŠNJE: Dažbina za obavezne rezerve nafte bila bi dovoljna kada bi se trošila za tu namenu

E. B. T.

08. 06. 2021. u 11:38

NA godišnjem nivou se po osnovu naknade za obavezne rezerve nafte i njenih derivata u državnu kasu slije se oko osam milijardi dinara, saznaju "Novosti" u Ministarstvu rudarstva i energetike.

ОД НАКНАДЕ 8 МИЛИЈАРДИ ГОДИШЊЕ: Дажбина за обавезне резерве нафте била би довољна када би се трошила за ту намену

Foto Tanjug

Međutim, efektivni budžet prepolove akcize, a problem je i što se sav novac ne utroši za ovu namenu.

Ova dažbina je uvedena 2014. godine. Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije objašnjava da kada vozači na pumpi sipaju gorivo, 2,6 dinara od svakog litra, plus PDV, ide za ovu naknadu. Kao što smo pisali u ponedeljak, Vlada je krajem maja usvojila Akcioni plan za formiranje i održavanje obaveznih rezervi nafte i njenih derivata, što je izuzetno važno zbog energetske bezbednosti zemlje i funkcionisanja u slučajevima velikih međunarodnih poremećaja snabdevanja. Osim toga, Srbija ima obavezu da to učini i kao članica Energetske zajednice. U odnosu na trenutne zalihe treba da obezbedimo još 353.000 tona ekvivalentne nafte.

Podaci Ministarstva pokazuju da je od prikupljenih 7,8 milijardi dinara prošle godine po osnovu naknade za obavezne rezerve nafte, za ovu namenu utrošeno oko 2,3 milijarde dinara.

- Prošle godine je, na primer, prikupljeno 7,8 milijardi dinara i dodatnih 20 odsto na ime PDV-a, koji se obračunava i na naknadu - objašnjavaju u Ministarstvu. - Budžet uprave za rezerve energenata lane je bio 4,6 milijardi dinara. Međutim, na rezerve se odmah primenjuje obračun akcize i PDV, i time je efektivni budžet za robu za 50 odsto dodatno niži.

Kako ističu, ako bi se sredstva od naknade trošila isključivo na formiranje rezervi, a ne i u druge važne i hitne svrhe, novca za ove namene bi bilo dovoljno. Uz neke druge pretpostavke, kako navode, procena je da bi budžet, od 6,6 milijardi dinara godišnje, omogućio formiranje rezervi do kraja 2022. godine.

NEDOSTAJE JOŠ 40 DANA

SRBIJA je kao članica Energetske zajednice preuzela obavezu da, u procesu pridruživanja EU, do 2023. ima rezerve dovoljne za 61 dan prosečne dnevne potrošnje, odnosno 530.000 tona ekvivalentne nafte. Kako u Ministarstva navode, prema poslednjim podacima imamo rezerve dovoljne za 21 dan prosečne dnevne potrošnje, odnosno 177.000 ekvivalentnih tona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije