"NOVOSTI" RAZREŠILE NEDOUMICE: Kakve potvrde tačno traže za ulazak u Grčku

J. Subin

08. 06. 2021. u 10:00

NA more se može, ali uz gomilu dokumentacije. Iz dana u dan, pravila za putovanja se menjaju, mnoge zemlje opuštaju mere za ulazak, ali je najveća "muka" i trošak za decu od 12 godina. Njima je potreban i negativan PCR test prilikom povratka u Srbiju ili idu u desetodnevni karantin.

НОВОСТИ РАЗРЕШИЛЕ НЕДОУМИЦЕ: Какве потврде тачно траже за улазак у Грчку

Foto Shutterstock

Najliberalnije uslove za putovanje, za naše državljane, imaju Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska i Mađarska. Za ove zemlje nije potreban nikakav poseban dokument.

Ipak, omiljena srpska destinacija - Grčka, polako popušta. Grci sada puštaju i sa negativnim antigenskim testom. To drastično pojeftinjuje putovanje, jer je PCR u Srbiji 9.000 dinara, a antigenski oko 2.500. Vlasti u Grčkoj donele su odluku da pomere donju granicu za decu, za obavezan test, sa pet na šest godina. Kao i mnoge zemlje u Evropi i Grčka priznaje potvrde o vakcinaciji, bilo kojom vakcinom. A na odmor, mogu i oni koji su preležali kovid i imaju potvrdu o pozitivnom PCR ili antigenskom testu, ne starijim od dva do devet meseci, od momenta ulaska u Grčku. Što znači da oni koji u julu idu u Grčku mogu bez problema da uđu u ovu državu, ako su koronu preležali najranije u novembru 2020.

Uz pasoš, ovog leta, na more se neće moći bez digitalnog zelenog sertifikata. Do njega se može preko portala "e-uprave" ili na šalteru Pošte Srbije.

- Podatke koji se nalaze u digitalnom zelenom sertifikatu može izdati samo državna laboratorija, bilo da je reč o vakcinaciji ili rezultatu nekog testa (PCR ili antigenski) - rekli su nam u "e-upravi". - Kada je reč o maloletnom detetu, roditelj može da ode do pošte, sa svojim dokumentima i dečjim pasošem, kako bi se izdao digitalni zeleni sertifikat. Na sajtu "e-uprave" mogu da se registruju svi stariji od 16 godina. Za mlađu decu, potvrde uzimaju roditelji. Ovaj sertifikat može da sadrži i podatke o preležanoj koroni, tačnije o pozitivnom PCR ili antigenskom testu.

Privatne laboratorije i njihovi rezultati, čini se, da zasada nisu opcija. U digitalne zelene sertifikate ulaze samo oni koji su izdati od strane nadležnih državnih laboratorija. Mnoge zemlje, koje traže putnicima testove, insistiraju samo na državnim laboratorijama.

Kada se ode na odmor u inostranstvo, testiranju tu nije kraj. Naime, za povratak u Srbiju, neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, za decu stariju od 12 godina i sve one koji nisu primili vakcinu. Na svu sreću, najveći broj naših turista, recimo, u Grčku putuje autobusom ili automobilom, prolaze kroz Severnu Makedoniju ili Bugarsku, pa im nije potreban ovaj test. Ipak, ko god ide avionom, direktnim letom iz Srbije za Grčku, u povratku mora da ga uradi, u suprotnom, ide u karantin 10 dana.

Slična je i situacija sa Hrvatskom. Mnogi naši građani koji putuju u ovu zemlju, vraćaju se preko BiH, kako bi izbegli dodatne troškove. Kako smo saznali, na našem graničnom prelazu, niko ne kontroliše odakle ste došli u BiH ili u Severnu Makedoniju. Najbitnije je da se ispoštuje doneta procedura, a to je - slobodan ulaz iz ovih zemalja.

- Ljudi zovu, raspituju se i uplaćuju letovanja, jer je malo pala tenzija i nervoza - ispričao nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. - Sada smo na nekih 50 odsto rada u odnosu na pre dve godine. Turska isto prihvata sve vakcine, ili negativan PCR ili antigenski test. Deca do 18 godina, u pratnji roditelja, koji imaju neku od ovih potvrda, mogu da putuju slobodno. Sve vakcine prihvataju Kipar, Bugarska, Hrvatska i Slovenija.

I Španija je podigla rampu za turiste. Od juče je dozvoljen ulazak "svim vakcinisanim osobama" da uđu na njenu teritoriju bez obzira na zemlju porekla cepiva.

POSEBNA DOKUMENTA ZA TRAJEKT

ZA putovanje na neko od grčkih ostrva trajektom ili brodom potrebno je, uz posedovanje svih dokumenta neophodnih za prelazak granice, pre ukrcavanja popuniti i jedan upitnik sa osnovnim informacijama. Pre nego što se putnici ukrcaju na trajekt, prilikom kupovine karte, treba da popune upitnik koji mogu dobiti od osoblja.

U upitniku je potrebno upisati ime trajekta, kompaniju i u koliko sati je neko planirao ukrcavanje na trajekt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREDAT SA REMONTA DRUGI DIZEL MOTORNI VOZ: Nastavak uspešne saradnje između Srbijavoza i Želvoza