KRIPTO-RAT ISTOKA I ZAPADA: Šansa za latinsku ameriku?

Novosti online

07. 06. 2021. u 17:50

EL SALVADOR bi mogao da postane prva suverena država na svetu koja je legalizovala trgovanje bitkoinom.

КРИПТО-РАТ ИСТОКА И ЗАПАДА: Шанса за латинску америку?

Foto: Depositphotos

Time bi kompanije u toj zemlji mogle da počnu da investiraju koristeći tu valutu, čime bi ona dobila širu primenu, a potražnja za njom bi porasla. Druge latinoameričke države mogle bi da pođu sličnim stopama, dok je na Istoku slika sasvim drugačija.

Svetski mediji prenose da je predsednik El Salvadora Najib Bukele najavio partnerstvo između države i kompanije koja pravi digitalni novčanik „Strajk“, kako bi stvorili modernu finansijsku infrastrukturu uz pomoć bitkoin tehnologije.

-Sledeće nedelje ću poslati u kongres zakon kojim će bitkoin postati zakonsko sredstvo plaćanja, rekao je Bukele u subotu putem video-poruke na konferenciji „Bitkoin 2021“ u Majamiju.

EL SALVADOR PRUŽIO RUKU BITKOINU

Direktor Centra za ekonomska istraživanja Nikola Korbar predočava za Sputnjik da je Bukele mlad predsednik otvoren za nove ideje i kripto-entuzijasta, te da je njegova želja da legalizuje bitkoin u skladu s tim. Ipak, on ne veruje da bi legalizovanje te kriptovalute u El Salvadoru imalo veliki uticaj na svetsko tržište, jer je reč o maloj zemlji, pa ocenjuje da je to, zapravo pi-ar potez.

-Pitanje je da li će to proći. On je predsednik države, a to mora da prođe određene instance. Treba da ga prihvati parlament, da se usvoje mnogi zakoni. To nije procedura koja će stupiti na snagu sutra, nego je malo duži proces. Upošte nije tako jednostavno. Tih firmi koje prave novčanike na svetu ima dosta. To što je s njima napravio nije preterano relevantno. Mogao je da izabere bilo koju drugu kompaniju koja se time bavi“, ističe Korbar.

Iako ne smatra da će bitkoin uskoro da se koristi u svakodnevnici, jer su provizije na transakcije vršene tom valutom visoke, Korbar napominje da bi legalizovanje bitkoina u El Salvadoru bilo dobro za tu valutu, jer bi kompanije počele da je koriste za investicije, čime bi njena upotreba postala šira, a potražnja za njom porasla.

ŠANSA ZA LATINSKU AMERIKU

Ako El Salvador legalizuje bitkoin, Korbar smatra da će sličnim stopama krenuti i druge zemlje Latinske Amerike, koje kaskaju za Severnom Amerikom i Kanadom kada je u pitanju korišćenje kriptovaluta:

-Većina političara i regulatora su staromodni, nemaju dovoljno razumevanja za blokčejn i kripto industriju. Verujem da će mnogi sačekati da bi videli kako će El Salvador da prođe. Ukoliko tu bude većih pomaka u investicijama, novim radnim mestima i slično, mislim da će pojedine države pokušati da kopiraju njihov model. SAD i Kanada su daleko ispred njih u tom domenu. Postoje servisi za instant konverzije. Kompanijama je omogućeno da prihvataju plaćanje kriptovalutama“.

KRIPTO-ISTOK PROTIV KRIPTO-ZAPADA

Dok se u Americi govori o legalizovanju bitkoina, treba podsetiti da je krajem maja Kina zabranila finansijskim institucijama i platnim kompanijama da pružaju usluge vezane za kriptovalute. Banke i kompanije za plaćanje ne smeju da prihvataju te valute niti da ih koriste kao sredstvo plaćanja. Zabranjeno je i pružanje usluga štednje i osiguranja, otvaranje računa...

-Verujem da će biti podele Istok – Zapad, jer tu politika igra ključnu ulogu, a vidimo da svet ima više sila. Ranije, devedesetih i početkom dvehiljaditih bili su samo Amerikanci. Sada su tu i Kina i Rusija, a priključiće im se i Indija kao supersila u jednom trenutku. Biće blokova koji će da forsiraju svoje interese. Iskreno, verujem da će Kina da napravi svoju kriptovalutu, koju će ona da koristi. Ne mogu da predvidim u kom vremenskom periodu će se to desiti, ali verujem da će to biti kriptovaluta koju će da koriste države Azije i Afrike kao zajedničku valutu, jer zašto da ne? Svakako olakšava mnoge stvari“, predviđa Korbar.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)