JEDEMO BEZBEDNU HRANU: Ne treba pazariti na neregistrovanim mestima

E.B.T.

07. 06. 2021. u 17:02

GRAĐANI Srbije mogu da budu sigurni da jedu kvalitetnu hranu i da je ono što piše na deklaraciji apsolutno u skladu da sa tom grupom proizvoda.

ЈЕДЕМО БЕЗБЕДНУ ХРАНУ: Не треба пазарити на нерегистрованим местима

Foto: Depositphotos

Ovo je danas izjavio direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije, Nenad Dolovac, povodom Dana bezbednosti hrane. Standardi u proizvodnji, bezbednosti i kontroli hrane, kako ističe, u skladu sa evropskim, pre svega, zbog zdravlja ljudi, ali i zbog činjenice da Srbija najviše hrane izvozi na tržište EU.

On naglašava da je sve što je legalno u lancu prodaje, istovremeno i bezbedno, i apeluje da građani nikako ne kupuju hranu na neregistrovanim mestima. Takvih mesta u Beogradu i Srbiji, kako navodi, sve je manje, jer inspekcijske službe brzo reaguju kada se pojave nelegalna mesta za prodaju hrane.

- Veliku ulogu imaju inspekcije koje kontrolišu čitav proces domaće proizvodnje hrane, od sirovina, preko proizvodnje, do nasumične kontrole na rafovima - ističe Dolovac. - Obavljaju se i kontrole uvozne robe na granicama.

On objašnjava da postoje planski dokumenti ministarstava poljoprivrede i zdravlja, koji tačno određuju koliko se i kako, određeni proizvodi proveravaju.

- Više se kontroliše hrana za koju postoji veći rizik da je nebezbedna, s druge strane, neka grupa proizvoda ako duži vremenski period nije bila sporna, ona se ređe kontroliše - objašnjava Dolovac. - Na pijacama kontrole obavljaju inspekcije ministarstava poljoprivrede i zdravlja, a najvažniji je segment provera voća i povrća, odnosno upotreba pesticida. Sve aktivne materije pesticida koje se koriste u Srbiji, kao i njihova primena i način primene su usklađene sa EU.

On naglašava i da veliku odgovonost, pored države, za bezbednost hrane nose farmeri.

- Od pojedinca, odnosno građana, bezbednost hrane najmanje zavisi, na njemu je da odluči šta će da konzumira - navodi Dolovac. - Na ministarstvima, inspekcijskim službama i onima koji posluju sa hranom je da sve što je na rafovima bude apsolutno bezbedno.

Dolovac kaže da je pre nekoliko godina bila krucijalna izmena i dopuna Zakona o bezbednosti hrane, a u toku je, navodi, nova izmena tog zakona koja će doneti lakše i brže kontrole domaćih proizvođača i robe koja se uvozi.

- Takođe, izmene zakona se usmeravaju i na tome da će pravilnici, koji određuju parametre sisteme bezbednosti hrane, moći na lakši i brži način da se uskladuju sa evropskim i svetskim trendovima - ističe Dolovac. - To je veoma važno i zbog zdravlja građana, ali i zbog mogućnosti da naši proizvođači nesmetano izvoze proizvode na strana tržišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)