JAK I ODRŽIV PRIVREDNI RAST Tabaković: Nastavljamo sa reformama

B. Ca

03. 06. 2021. u 18:43

GUVERNER Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković poručila je danas da je Srbija snažnim odgovorom na negativan uticaj pandemije na ekonomiju uspela da sačuva osnove za jak i održiv privredni rast u narednom periodu i da sad može da nastavi sa daljim reformama.

ЈАК И ОДРЖИВ ПРИВРЕДНИ РАСТ Табаковић: Настављамо са реформама

Foto: Tanjug

Tabaković je, na seminaru Konstituence Švajcarske, čiji je Srbija član, reakla da je zahvaljujući onome što je urađeno u prethodnih devet godina i snažnom odgovoru države tokom pandemije, u Srbiji očuvano tržište rada, stabilnost i osnove dugoročnog rasta.

Tema seminara, u organizaciji Konstituence Švajcarske u Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci, bila je "Prevazilaženje pandemije i omogućavanje održivog oporavka" - saopšteno je iz NBS.

Na pitanje kako je Srbija tako dobro upravljala ekonomskim posledicama pandemije, Tabaković je odgovorila da su razlozi brojni i da je Srbija u krizu ušla u odličnom makroekonomskom stanju, jer je mnogo toga urađeno u prethodnih devet godina.

U obraćanju učensicima skupa, guverner NBS je posebno istakla zasluge predsednika Aleksandra Vučića za njegovu viziju i njegov posvećen rad na jačanju Srbije.

- Sproveli smo velike i sveobuhvatne pakete mera monetarne i fiskalne politike, istovremeno vodeći računa da učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu ostane pod kontrolom, kao i jačajući devizne rezerve i tokom pandemije - rekla je Tabaković.

Navela je da su dobrom upravljanju ekonomskim posledicama pandemije doprineli i pravovremeno donošenje mera, kojima je očuvano poslovno i potrošačko poverenje, proizvodna i geografska rasprostranjenost industrijske proizvodnje i izvoza, nastavak svih infrastrukturnih projekata u zemlji, kao i uspešna vakcinacija naših građana.

Tabaković je apostrofirala neke od rezultata koji su ostvareni u prethodnih devet godina, a koji su omogućili zemlji da uspešno odgovori na izazove pandemije.

 - U Srbiji je inflacija pod kontrolom duže od sedam godina, izgradili smo snažnu fiskalnu poziciju, znatno smo ojačali eksternu poziciju zemlje, povećavamo devizne rezerve, rešili smo nasleđe problematičnih kredita - rekla je guverner i predočila da su zemlje koje su u periodu pre krize izgradile dobre osnove rasta bile u boljoj poziciji da reaguju jako i brzo velikim i pravovremenim programom podrške ljudima i ekonomiji.

Tabaković je upoznala učenike seminara sa aktivnostima i merama koje je preduzela NBS s ciljem očuvanja stabilnosti finansijskog i bankarskog sistema i podrške privredi i građanima tokom korona krize, kao i sa merama vlade za ublažavanje negativnih efekata pandemije na ekonomiju.

- Država je donela tri velika paketa pomoći, a da su sve mere bile pravovremene i dobro odmerene potvrđuje to što je, nakon jakih negativnih efekata koje je pandemija imala na našu ekonomiju u martu i aprilu prošle godine, već od maja započet oporavak - u trgovini na malo, industriji i robnom izvozu-  naglasila je.

Guverner je dodala takođe da su zaposlenost i zarade u privatnom sektoru povećani tokom pandemije, što jeste bio jedan od ključnih ciljeva svih mera.

- Već u prvom tromesečju ove godine naš bruto domaći proizvod veći je od pretkriznog nivoa, što znači da je Srbija pretkrizni nivo ekonomske aktivnosti dostigla pre mnogih svetskih ekonomija - rekla je Tabaković i zaključila da, budući da je Srbija uspela da sačuva makroekonomsku stabilnost, kao ključni prioritet, sada može da nastavi s daljim reformama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)