BEOGRAD "DAJE" SKORO POLA BDP: Dve trećine radnika platu zaradi u glavnom gradu ili u Novom Sadu

B. Caranović

31. 05. 2021. u 10:30

GOTOVO dve trećine radnika u našoj zemlji platu zarađuje u dva grada - Beogradu i Novom Sadu.

БЕОГРАД ДАЈЕ СКОРО ПОЛА БДП: Две трећине радника плату заради у главном граду или у Новом Саду

Foto: K. Mihajlović

Prestonica u ukupnom bruto domaćem proizvodu učestvuje sa više od 40 procenata, dok se u južnoj i istočnoj Srbiji stvara svega 13,8 odsto svih proizvoda.

- Beogradski region zauzima vodeće mesto sa 41,7 odsto, iza njega je region Vojvodine sa 26,5 procenata, a za njima slede regioni Šumadije i Zapadne Srbije sa 18,1 odsto i Južne i Istočne Srbije sa 13,7 procenata - podatak je iz radnog dokumenta Republičkog zavoda za statistiku. - Beogradski sa 1.332.000 dinara po stanovniku, ili oko 13.800 dolara ima za 70,8 procenata veći iznos po stanovniku u odnosu na republički nivo. Indeks nivoa BDP po stanovniku za region Vojvodine ukazuje na porast od 2,3 procenta u odnosu na 2018. godinu.

Za Šumadiju i Zapadnu Srbiju indeks nivoa BDP je 65,8 odsto ili 514.000 dinara, što predstavlja smanjenje od 1,5 odsto u odnosu na 2018. Za južnu i istočnu Srbiju indeks nivoa je 63,8 odsto ili 497.000 dinara, što je 1,8 procenata manje u odnosu na 2018. godinu.

Beležimo i zaostatak u odnosu na Evropsku uniju. Dok je u Srbiji u proseku BDP po stanovniku oko 8.000 dolara, ovaj prosek u Evropskoj uniji je višestruko veći. Manji BDP po stanovniku u odnosu na Srbiju, u regionu imaju Makedonija, Bosna i Hercegovina i Albanija.

- Regioni Republike Srbije su ispod granice od 75 odsto proseka BDP po stanovniku u EU - podatak je RZZS. - Vodeći Beogradski region je na nivou od 69,3 procenata, dok je Region južne i istočne Srbije na nivou od 25,9 odsto.

Da li će državne mere za ublažavanje regionalnog privrednog jaza doneti rezultate, moglo bi da se pokaže u narednoj analizi za 2020. godinu. Brojke, zasad, svedoče da je sever tri puta bogatiji od juga i istoka.

Za projekte razvoja nedovoljno razvijenih opština čiji je stepen razvijenosti ispod 60 odsto republičkog proseka, biće izdvojeno više od 70 miliona dinara, saopšteno je nedavno iz kabineta ministra bez portfelja Novice Tončeva. Ministarstvo za brigu o selu pokrenulo je akciju oživljavanja napuštenih seoskih zajednica i pokretanja proizvodnje kroz otvaranje zadruga.

VIŠE OD 100.000 DOLARA

VIŠE od 100.000 dolara po stanovniku, prema podatku MMF, imaju četiri zemlje - Katar, Makao, Luksemburg i Singapur. BDP po stanovniku je statistički podatak na osnovu kojeg se meri bogatstvo države, a zemlje poput Kine ili Indije, imaju visok bruto domaći proizvod, ali i stotine miliona siromašnih građana. Nnajbogatije države na svetu, gotovo po pravilu su one sa malim brojem stanovnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)