JAJA SA FEKALIJAMA PRODAJU NA SNIŽENJU: Ova namirnica nema nijednu oznaku koja je u skladu sa važećim propisima

E. B. T.

27. 05. 2021. u 08:10

MEGAMARKET "Aman" prodaje jaja koja ne smeju da se nađu u prometu, jer mogu da budu opasna po zdravlje i da izazovu salmonelu.

ЈАЈА СА ФЕКАЛИЈАМА ПРОДАЈУ НА СНИЖЕЊУ: Ова намирница нема ниједну ознаку која је у складу са важећим прописима

Foto: Arhiva VN

Redakciji "Potrošačke korpe" građani su javili šta su videli u frižideru, a naši reporteri su se uverili da se u ponudi tog trgovinskog lanca nalazi ova namirnica koja nije bezbedna za upotrebu. Najopasnije je što su jaja zaprljana fekalijama.

Mada je to najveći problem, nije i jedini. Osim toga, ova namirnica nema nijednu oznaku koja je u skladu sa važećim propisima za njeno deklarisanje, ali se zato krupnim brojevima oglašava da se prodaju po 46 odsto sniženoj ceni. Tako, umesto za 12,99 potrošači na popustu mogu da kupe jedno nebezbedno jaje za 6,99 dinara.

Fotografiju i sve podatke smo dostavili "Amanu", ali iz te kompanije nikakav odgovor nismo dobili. U Upravi za veterinu kažu za naš list da ovako zaprljana i nedeklarisana jaja ne mogu da se prodaju ni na pijaci niti u marketima. Ukoliko bi ih inspekcija zatekla prilikom kontrole, kako navode, bio bi zabranjen njihov promet i pokrenut postupak pred nadležnim trgovinskim i prekršajnim sudom.

Zoran Rašić iz Veterinarskog specijalističkog instituta "Jagodina" naglašava da mogu da se prodaju samo čista, suva i neoštećena jaja klase A. Ukoliko bilo koji od ovih kriterijuma nije ispuljen ona su klase B i idu na preradu u prehrambenu ili neprehrambenu industriju, gde se termički obrađuju.

- Njihova ljuska je porozna - ističe Rašić. - Nakon nošenja jaje se hladi i tada se pore zatvaraju i sve mikroorganizme sa ljuske uvlači u sadržaj i na taj način jaje može da se kontaminira mikroorganizamima, a tu mogu da se nađu i patogene bakterije. Problem je što se jaja često koriste termički neobrađena i tako mogu da budu uzročnik prenošenja ozbiljnih bolesti, kao što je salmonela.

Konkretna namirnica u "Amanu", osim što je zaprljana, nema nijedan podatak u skladu sa važećim, zakonskim deklarisanjem. Napisano je samo da su jaja klase M, ali i to je pogrešno navedno, jer se ta oznaka odnosi na veličinu, a ne na klasu.

- Zaprljana jaja ne mogu biti u prometu, a imajući u vidu da nisu obeležena na propisan način, odnosno da nisu obezbeđeni podaci koji garantuju sledljivosti u svim fazama proizvodnje, prerade i prometa, konkretno ovakva jaja bila bi proglašena za nebezbedna i bilo bi naređeno njihovo neškodljivo uklanjanje - objašnjavaju iz Uprave za veterinu. - Rešenjem bi se kontrolisanom subjektu zabranio ovakav promet jaja i bio bi pokrenut postupak pred nadležnim trgovinskim i prekršajnim sudom.

Oni naglašavaju da sva hrana u Srbiji mora da bude označena, izložena u prodaji i deklarisana u skladu sa važećim zakonskim propisima, uključujući oznake na jajima kao i deklaraciju.

POTREBNA I SAMOKONTROLA

TRGOVINSKI lanac "Aman" trebalo je u procesu samokontrole da utvrdi da jaja nisu bezbedna i da ne dozvoli da odu u promet.

- Ulazna kontrola, odnosno samokontrola u maloprodajnom objektu trebalo je da utvrdi nedostatak koji hrana ima i preduzme mere u skladu sa zakonom - navode u Upravi za veterinu. - Svu hranu koja se u prometu zatekne, a da je na bilo koji način povređen propis koji se odnosi na bezbednost hrane i kvalitet, veterinarska inspekcija rešenjem povlači iz prometa do otklanjanja nedostatka, ako je nedostatak moguće otkloniti. U slučaju da nedostatak nije moguće otkloniti, takva hrana se proglašava nebezbednom i naređuje se njeno neškodljivo uklanjanje u nekoj od ovlašćenih ustanova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega