CEO REGION IDE NAPRED: Sastali se ministri finansija Srbije i Crne Gore

Novosti online

26. 05. 2021. u 13:18

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali primio je danas u Beogradu ministra finansija u Vladi Crne Gore Milojka Spajića, sa kojim je razgovarao o ekonomskoj situaciji, kao i o privlačenju investitora i razvoju celog regiona.

ЦЕО РЕГИОН ИДЕ НАПРЕД: Састали се министри финансија Србије и Црне Горе

Foto: Ministarstvo

Ministri finansija su razgovarali o tome koliko je važno da ceo region ide napred, kao i da sve ekonomije u regionu budu uspešne.

- Srbija ima dragoceno iskustvo iz prethodnih godina, kada smo uspešno prošli kroz proces strukturnih reformi, i drago nam je što možemo to svoje iskustvo da podelimo sa Crnom Gorom - rekao je Mali. - Želimo da sve ekonomije u regionu budu što uspešnije i da kao region idemo napred, jer strani investitori posmatraju naš region upravo kao jednu celinu. Crna Gora je sad na svojevrsnoj prekretnici, treba da gradi svoj kredibilit u međunarodnoj javnosti. Važno je i da nađe nove izvore rasta, koji ne podrazumevaju isključivo turizam, kao što je to do sada bio slučaj.

Foto: Ministarstvo

Ministar Spajić je upoznao ministra Malog sa stanjem u finansijama koje je zatekao kada je došao na mesto ministra finansija, i istakao da je u tom smislu ključno iskustvo Srbije, koja je prošla kroz proces fiskalne konsolidacije i izbegla bankrot 2013. godine.

- Crna Gora se danas nalazi u sličnoj situaciji i zato moramo da konsolidujemo javne finansije i da nađemo nove izvore rasta - istako je Spajić. - U tom smislu nam je dragoceno iskustvo Srbije koja je uspešno prošla kroz proces fiskalne konsolidacije, promenila strukturu svoje ekonomije, a danas postiže odlične ekonomske rezultate i ima kredibilitet među stranim investitorima. To moramo i mi da uradimo, a ključno je da diverzifikujemo privredu kako bismo imali nove izvore rasta. U tom smislu ključne su nam kapitalne investicije, a naročito i auto - put prema Srbiji.

Foto: Ministarstvo

Ovo je prvi zvanični sastanak ministara finansija dve zemlje u poslednjih nekoliko godina, a ministri su se saglasili da će u narednom periodu intenzivirati saradnju. U tom smislu, ministar Mali je prihvatio poziv ministra Spajića da u narednih nekoliko nedelja poseti Podgoricu, kako bi mogli dalje da konkretizuju dogovore oko budućih zajedničkih projekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna