"STRUJNI UDAR" NA MINISTARKU: EPS podržao zaposlene u "Kolubari"

E. B. Talijan

26. 05. 2021. u 08:00 >> 10:09

NA jučerašnjoj sednici Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije, tokom diskusije o izgradnji termoeletrane "Kolubara B", svi članovi ovog tela izrazili su podršku zahtevima koje su na protestnom skupu u Kaleniću u ponedeljak izneli zaposleni u "Kolubari", "Kostolcu" i termoelektranama, saznaju "Novosti".

СТРУЈНИ УДАР НА МИНИСТАРКУ: ЕПС подржао запослене у Колубари

Foto: B. Puzović/Tanjug/Zoran Petrović

Podsetimo, oni su na zboru zahtevali da se stavi van snage strategija, prema kojoj bi do 2030. godine trebalo da bude obustavljena eksploatacija uglja sa površinskih kopova "Kolubare" i "Kostolca" i da se nastavi gradnja "Kolubare B". Za sporan rok u strategiji saznalo se iz pisma koje je Ministarstvo uputilo Nadzornom odboru EPS.

U dopisu je zatraženo da do 2030. prestane prozvodnja struje iz tog energenta, kao i da se novac preusmeri u obnovljive izvore energije i prekine sa investicionim planovima, što bi obuhvatilo i prestanak izgradnje termoelektrane "Kolubara B".

Predsednik sindikalne organizacije "Kolubara" Miodrag Ranković, koji je u tom svojstvu prisustvovao jučerašnjoj sednici Nadzornog odbora EPS, za naš list, kaže da su se tokom rasprave svi članovi izjasnili da podržavaju zahteve rudara.

- Ovo je jedno veliko nepoznavanje Elektroprivrede Srbije, i iz tog razloga mi ne odustajemo od naših zahteva, odnosno tražimo nastavak gradnje TE "Kolubara B", brisanje strategije o gašenju rudarskih i termo kapaciteta 2021 - 2030. godine, kao i smenu ministarke Mihajlović. Kao što je svim građanima Republike Srbije dokazala, više puta, gospođa Mihajlović ne radi u interesu građana Srbije već isključivo u interesu uvoznih lobija - zaključio je Ranković.

Foto: EPS

Ministarka energetike Zorana Mihajlović juče, dan nakon protesta rudara, sastala se sa predstavnicima sindikata EPS i poručila da neće biti gašenja elektrana i da će se formirati savet u Vladi koji će praviti plan za termokapacitete do 2050. S druge strane, iz sindikalne organizacije Rudarskog basena "Kolubara" kažu da ih ministarka nije pozvala na razgovor i poručuju joj da se sastaje sa nelegalnim predsednikom sindikata EPS koji je na zboru rudara u ponedeljak smenjen. Kako naglašavaju, jedino veruju Vladi Srbije i predsedniku Aleksandru Vučiću sa kojim su zatražili hitan sastanak.

- Od ministarke ništa ne očekujemo, njoj ne verujemo i zato smo tražili njenu smenu - naglašava Ranković. - Imamo poverenje samo u Vladu i predsednika Aleksandra Vučića koji je za površinski kop "Radljevo" kazao da se otvara baš zbog elektrane "Kolubara B".

On navodi da je na zboru tražio da ga primi ministarka Mihajlović, kao i da ga ona nije pozvala na sastanak.

Foto: B. Puzović

- Kasno noću mi je stigao mejl od sindikata EPS u vezi sa sastankom - navodi naš sagovornik. - Na čelu tog sindikata je Milan Đorđević, nelegalni predstavnik koji je u ponedeljak smenjen na zboru. Umesto da zove nas legalne predstavnike, ona šuruje sa nelegalnim.

Ministarka Mihajlović je juče rekla da je zajednički cilj države, EPS i sindikata da to bude snažno, moderno i uspešno preduzeće. Povodom izgradnje termoelektrane "Kolubara B", ona navodi da je stav Ministarstva da se odluke u vezi sa novim investicijama moraju donositi zajednički i da je potreban plan šta će se raditi u energetici u narednih 20 i 30 godina.

Foto: B. Puzović

Zorana Mihajlović

- Formiraćemo savet u Vladi koji će raditi na planu termokapaciteta do 2050. godine - istakla je ministarka. - U tom savetu će biti predstavnici više ministarstava, rudarstva i energetike, finansija i zaštite životne sredine, EPS i njihovog sindikata. Nije glavno pitanje da li će se graditi određeni novi kapaciteti, nego šta je opravdano u ovoj situaciji, da li treba da se angažujemo u revitalizaciji postojećih elektrana.

Predsednik Sindikata EPS Milan Đorđević, kome je na protestu u ponedeljak izglasano nepoverenje, rekao je da je mnogo insinuacija i manipulacija pratilo ovaj skup i da je on zloupotrebljen da bi se zatražila smena ministarke i rukovodilaca sindikata. Iz Ministarstva su saopštili da je na sastanak bio pozvan i predsednik Sindikata "Kolubara", koji se, kao navode, nije odazvao na poziv.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Aleksandar Vučić

VUČIĆ: "KOLUBARA" SRCE ENERGETSKOG SISTEMA

TOKOM protestnog zbora u ponedeljak istaknutno je da termoelektrana "Kolubara B" treba da bude izgrađena, jer je do sada u nju uloženo 350 miliona evra i zato što bi bila najekonomičnija, jer se naslanja na novi ugljenokop "Radljevo". Predsednik Aleksandar Vučić prošle godine je prilikom obilaska tog kopa rekao da će on obezbediti ugalj za narednih 60 godina, kao i da je rudarski basen "Kolubara" srce energetskog sistema i srpske ekonomije. Rudarima je poručio da imaju siguran posao i da neće biti otkaza. On je tada istakao i da svi koristimo struju, a ne pitamo se ko radi kako bismo je imali.

TE "B" ISPLANIRANA OSAMDESETIH

GRADNjA termoelektrane "Kolubara B" u Kaleniću kod Uba započeta je osamdesetih godina prošlog veka. Bilo je planirano da Elektroprivreda Srbije u saradnji sa kineskim partnerom, na osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Kine, završi taj projekat, sa jednim blokom snage oko 3.250 megavata. U martu, prošle godine, EPS je potpisao ugovor sa kineskom firmom "Pauer Čajna" za završetak izgradnje "Kolubare B".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum