MINISTAR STEFANOVIĆ NA POLIGONU "OREŠAC": Zajednička vežba sa bojevim gađanjem srpskih i ruskih specijalaca (FOTO)

Novosti online

23. 05. 2021. u 14:39

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, državni sekretar i zamenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Nikolaj Pankov, zamenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko prisustvovali su danas na poligonu „Orešac“ taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem srpskih i ruskih specijalaca.

МИНИСТАР СТЕФАНОВИЋ НА ПОЛИГОНУ ОРЕШАЦ: Заједничка вежба са бојевим гађањем српских и руских специјалаца (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane

Reč je o završnom segmentu sedmodnevne obuke pripadnika 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije i 2. brigade Specnaza Oružanih snaga Ruske Federacije.

 
Poslednji dan zajedničke obuke srpskih i ruskih specijalaca pokazao je visok nivo sinhronizacije i sadejstva u realizaciji složenih taktičkih radnji tokom protivterorističkih dejstava.  
– Obuka pripadnika 2. brigade Specnaza i 72. brigade za specijalne operacije u prethodnih sedam dana izvodila se u funkciji očuvanja mira, konkretnije u cilju zajedničkog obučavanja komandi i jedinica u svrhu razmene iskustava, prenošenja znanja, veština i navika iz savremene borbe protiv terorizma – rekao je komandant 72. brigade za specijalne operacije i komandant današnje vežbe brigadni general Miroslav Talijan i dodao da je današnja vežba kruna te zajedničke obuke.
 
On je naglasio i da je u zajedničkoj obuci učestvovalo oko 200 pripadnika Vojske Srbije i jednak broj Oružanih snaga Ruske Federacije, kao i da je među ključnim sredstvima bilo angažovano 14 savremenih borbenih vozila, šest plovnih sredstva i četiri vazduhoplova.
Današnja taktička vežba sa bojevim gađanjem sastojala se od četiri segmenta. Specijalci su prvo prikazali postupke izviđanja radi prikupljanja obaveštajnih podataka o terorističkoj grupi iz vazduha, sa vode i kopna. Usledio je napad na terorističke snage i dejstvo na oteto vozilo, a poslednja faza dinamičnog prikaza bila je evakuacija snaga nakon uništenja terorista i obezbeđenja objekta.
 
Tokom vežbe upotrebljeni su helikopteri Mi-17, Mi-8 i „gazela“, borbena vozila „tigar“, „miloš“ i „hamer“, najsavremenije streljačko naoružanje, optoelektronska sredstva i oprema specijalnih jedinica uključujući desantne čamce i padobrane „arbaljet“ koji omogućavaju vazdušno desantiranje pri brzinama od 350 kilometara na čas. Prikazane su složene tehnike desantiranja na vodenu površinu kao i desantiranje tehnikom „fast roup“.
 
Po završetku današnjeg prikaza zamenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Nikolaj Pankov poručio je da je prisustvo na zajedničkoj vežbi u Republici Srbiji izuzetna čast, osvrnuvši se i na današnji događaj u Nišu, predaju naoružanja ruske proizvodnje Vojsci Srbije, tenkova T-72 MS i oklopno izviđačkih-automobila BRDM-2MS.
– Pripadnici naših oružanih snaga pokazali su visoku borbenu spremnost i demonstrirali sposobnost da u najkraćem roku uspostave neophodan nivo saradnje i rešavanja zajedničkih zadataka. Zajednička obuka naših armija nije usmerena ni protiv koga i predstavlja još jednu potvrdu rusko-srpskog prijateljstva – istakao je general armije Pankov i podsetio da je poslednjih godina bilateralna vojna saradnja Srbije i Rusije na visokom nivou i da postoji spremnost da se i dalje razvija.
 
Naredbom ministra odbrane Ruske Federacije, za visoke lične rezultate u toku pripreme i realizacije zajedničke rusko-srpske vežbe, 15 pripadnika Vojske Srbije i 15 pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije odlikovano je Medaljom za učvršćivanje borbene saradnje. Nagrađenima su medalje uručili generali Pankov i Fomin, uz čestitke ministra Stefanovića i generala Mojsilovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)