DOKTOR KON NAJAVIO POPUŠTANJE MERA: Kada je situacija mirna - nema smisla držati sve zatvoreno

Novosti online

23. 05. 2021. u 09:39

EPIDEMIOLOG i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je danas da je optimističan kada je reč o epidemiološkoj situaciji u Srbiji i najavio novo popuštanje mera.

ДОКТОР КОН НАЈАВИО ПОПУШТАЊЕ МЕРА: Када је ситуација мирна - нема смисла држати све затворено

Foto: Printscreen/Pink

- Izlazimo iz nesigurne situacije, očekujemo da će u drugoj polovini juna situacija biti stabilna, sigurna, ali uz prisustvo virusa i tada se može ozbiljno popuštati. Radujemo se ubrzanju opadanja aktivnosti virusa - rekao je dr Kon.

Kako je objasnio, popuštanje se odnosi na vraćanje u redovan život.

- Moći ćemo sve aktivnosti koje inače sprovodimo da sprovodimo uz mere opreza. Najsporije ćemo isključiti maske, to treba shvatiti. Pali smo na dvocifren broj i pad broja umrlih je jako važno doseći. Kada vidimo da je situacija potpuno mirna, tada nema smisla ni držati sve zatvoreno, ali mere opreznosti će biti na snazi - objasnio je epidemiolog za TV Prva.

Kada je reč o vakcinaciji dr Kon ističe da je važno da imamo više od 50 odsto vakcinisanih.

- Nadam se da će u celoj Srbiji se dosegne obuhvat gde je više od 50 odsto vakcinisanih, važno je da veliki gradovi dostignu taj obuhvat jer se na taj način smanjuje obolevanje u Beogradu i rasejavanje virusa iz Beograda - rekao je dr Kon koji je danas na Adi Ciganliji gde je postavljen punkt za vakcinaciju.

Mobilni autobus za vakcinaciju danas je na Adi Ciganliji od 9 do 17 sati gde svi zainteresovani građani mogu da prime vakcinu.

- Poslednjih dana, što se tiče Beograda pokazuju da je blizu polovine od onih kojih se vkacinišu, pripadaju u grupi do 35 godina i to je dobro. Nismo ih pozivali od samog početka, jer se vakcinacija sprovodila u fazama. Bilo je najvažnije zaštiti najugroženije. Mladi nisu najugroženiji, ali mogu najviše da zadrže virus. Radi zaštite sebe i okoline pozivam ih da se odazovu jer je to način da se vratimo u život - istakao je dr Kon.

Spomenuo je i proslave matura koje su kako je istakao prošle godine pravile velike probleme.

- Sada ima mogućnosti da se vakcinišu i oni od 16,17 pa i oni od 18,19 godina. Proslava će biti, ali kasnije to je stav i ne bi trebalo da se odstupa od toga. Nemojte da pravite tajne proslave, taman smo na kraju ovoga svega i treba se strpiti i organizovano proslaviti uz maksimalnu kontrolu - zaključio je dr Kon.

Podsetimo, poslednji korona presek pokazao je da je u 24 sata u Srbiji registrovano još 404 slučaja virusa korona, što žnači da brojke lagano padaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Donorstvo je herojstvo