SAD SE KORONA BORI ZA ŽIVOT: Opasni virus polako ali sigurno gubi bitku u Srbiji

E. V. N.

23. 05. 2021. u 11:00

VIRUS korona u Srbiji posustaje i polako gubi bitku pre svega kako napreduje vakcinacija. U poslednja 24 časa zaražene su 404 osobe, a preminulo je 14 pacijenata.

САД СЕ КОРОНА БОРИ ЗА ЖИВОТ: Опасни вирус полако али сигурно губи битку у Србији

Foto Tanjug

Testirano je 9.087 građana. Na respiratoru je 65 pacijenata.

U Srbiju je juče stiglo još 266.000 doza kineskih vakcina "sinofarm", a ministar zdravlja Zlatibor Lončar je prilikom dočeka vakcina naveo da je do sada stiglo 3.700.000 doza te vakcine.

Lončar je istakao da je Srbija do sada nabavila preko pet i po miliona doza vakcina i da ih ima dovoljno za sve građane, i podsetio građane da država daje pomoć od 3.000 dinara svima koji se vakcinišu do 31. maja.

On je, međutim, dodao da nije zadovoljan odzivom građana i apelovao na sve, a posebno na mlade, da se što pre vakcinišu.

Ministar je vakcine na aerodromu dočekao s kineskom abasadorkom u Srbiji Čen Bo, koja je poručila da je raduje pad broja novozaraženih u Srbiji i dodala da je raduje i dobar proces masovne imunizacije u Srbiji.

- Trenutno je i u Kini masovna vakcinacija, do juče je dato ukupno 480 miliona doza u kontinentalnom delu. Spremni smo da nastavimo saradnju sa Srbijom i drugim zemljama širom sveta oko distribucije vakcina, kako bi se naš život što pre vratio u normalu - poručila je Čen Bo.

Lončar i Čen Bo su podsetili na to da se zemlje širom sveta i dalje bore za vakcine, kao i da je veliki broj doza iz Kine stigao u Srbiju pre svega zbog prijateljstva dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

- Da nije tog prijateljskog odnosa izgrađenog još pre korone, od svega ovoga ne bi bilo ništa, jer da je lako doći do vakcina sve zemlje bi je nabavile do sada - zaključio je Lončar.

Prvu dozu vakcine do juče je primilo 2.370.000 građana Srbije, a sa obe doze vakcinisano je 1.871.000 osoba, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, i upozorio da je na mladima velika društvena odgovornost u nastavku procesa imunizacije.

VUČIĆ: bolnica u novom sadu ubrzano niče 

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izrazio je juče ogromnu zahvalnost neimarima širom Srbije, posebno ističući rezultate njihovog rada na novoj kovid-bolnici u Novom Sadu.

Foto Arhiva

- Pre samo nekoliko dana položili smo kamen temeljac za izgradnju nove kovid-bolnice u Novom Sadu. Već danas su vidljivi rezultati teškog i napornog rada naših radnika i bolnica dobija svoje obrise. Mislim da kao društvo dugujemo ogromnu zahvalnost neimarima koji svakoga dana menjaju lice naše zemlje. Radnici hvala, Srbija nezaustavljivo ide napred - napisao je Vučić na instagram-profilu "budućnostsrbijeav".

Uz post je objavljen video-snimak sa gradilišta nove kovid-bolnice u Novom Sadu.

Đerlek je rekao da je Srbija blizu cilja od 50 odsto vakcinisanih punoletnih građana, ali je dodao da je teško licitirati datumima kada je reč o kolektivnom imunitetu. Ističe i da je na mladima velika društvena odgovornost.

- Nemojte da dozvolite da vam korona oduzme dan više vašeg normalnog života, uzmite stvar u svoje ruke, to je vakcina, pomozite nam svima da se vratimo u normalan život, da na leto možemo da putujemo, da držimo koncerte i vratimo se normalnom životu - pporučio je Đerlek.

Dodao je da je cilj da se u okviru kampanje za vakcinaciju obiđe što više terena i angažuje lokalna samouprava.

- Gde god smo imali takvu angažovanost, imamo odlične rezultate. Gde je bila loša organizacija, manje je vakcinisanih - navodi Đerlek.

SVI KOVID PACIJENTI - U BATAJNICU

U VELIKOM broju bolnica koje su bile u kovid-sistemu više nema pacijenata i zbog toga će svi kovid pacijenti biti prebačeni u Batajnicu kako bi se rasteretio sistem i lekari mogli da se posvete non-kovid pacijentima, rekao je juče ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar je istakao da se smanjio broj pregleda u kovid-ambulantama za četiri puta od pre nekoliko nedelja.

- To je trenutna situacija, i ona može samo da nastavi da ide u tom pravcu i da bude bolja ako se budemo vakcinisali, a posebno mladi koji se najviše kreću - zaključio je Lončar.

Prema njegovim rečima, tokom vikenda biće otvoreno 225 punktova za vakcinaciju, a biće povećan i broj mobilnih vakcinalnih ekipa.

Kada je reč o odluci o eventualnom popuštanju mera na sledećoj sednici Kriznog štaba, Đerlek je ukazao da brojke konstantno padaju, ali da epidemije ne prate često matematičke progresije.

- Treba da držimo oprez iako možemo da kažemo da je situacija ohrabrujuća, ispod 2.000 smo hospitalizovanih, lakše dišemo - rekao je Đerlek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju