SRPSKI MiG-21 OTIŠAO U ISTORIJU: Legendarni borbeni avion završio svoj radni vek, veteran ostavio neizbrisiv trag na našem nebu

Novosti online

21. 05. 2021. u 17:42

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković prisustvovali su danas na vojnom aerodromu „Pukovnik pilot Milenko Pavlović“ manifestaciji „Trag u beskraju“ kojom je svoj radni vek u našem Ratnom vazduhoplovstvu simbolično završio legendarni lovac MiG-21.

СРПСКИ МиГ-21 ОТИШАО У ИСТОРИЈУ: Легендарни борбени авион завршио свој радни век, ветеран оставио неизбрисив траг на нашем небу

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Punih 58 godina naši piloti čuvali su nebo uz pomoć ovog sjajnog aviona koji je u periodu od 1962. do 1986. u ukupno 261 primerku nabavljen iz tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Reč je o nadzvučnom avionu druge generacije, nosiocu više vazduhopovnih rekorda, koji je proizveden u najvećem broju primeraka u istoriji vazduhoplovstva – ukupno 11.496 komada u 32 verzije. Korišćen je tokom šest decenija na četiri kontinenta u ratnim vazduhoplovstvima više od 60 država, a u mnogima se upotrebljava i danas.

Potukovnik Dejan Beda, pomoćnik za operacije komandanta 204. vazduhoplovne brigade, koji je mnogo godina proveo u kokpitu miga-21, podsetio je da je priča „dvadesetjedinice“ neraskidivo vezana sa batajničkim aerodromom jer je svaki primerak koji je ikada stigao u našu vojnu avijaciju poleteo i sleteo sa te piste.

- Prva jedinica koja je naoružana sa 41 avionom MiG-21 verzije F-13 bio je 204. lovački avijacijski puk. Do kraja 1964. godine 204.lap imao je tri eskadrile naoružane ovim avionima. Zanimljivo je da prve četiri godine upotrebe ovog aviona nije bilo dvoseda, već su se piloti obučavali i održavali trenažu na avionima američke proizvodnje TV-2– istakao je pukovnik Beda.

Boriša Mandić bivši vojni pilot instruktor na migu-21, pozdravio je okupljene u ime Vazduhoplovne fondacije „Pilot Mihajlo Petrović“ i Udruženja nadzvučnih pilota.

– Veteran koji je iza nas završio je karijeru i odlazi u istoriju, ne i u penziju. Danas su nam osećanja pomešana, barem nama koji smo čitav radni vek proveli u kabini ovog supersoničnog aviona. Ali taj veteran, itekako je na nebu ove zemlje ostavio neizbrisiv trag – rekao je Mandić i naglasio da je upravo zbog toga ova manifestacija i nazvana „Trag u beskraju“.

Legendarni avion MiG-21 sibolično je pozdravljen tradicionalnim vodenim slavolukom u čast dugogodišnje službe u našoj vojnoj avijaciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)