PROPLANAK GLAVA KRIJE TELA VOJNIKA? Tragom snimaka terorista tzv. OVK pretpostavlja se gde su posmrtni ostaci branilaca sa Košara (FOTO)

R. DRAGOVIĆ

20. 05. 2021. u 11:00

MESTO na kom teroristi OVK kopaju raku za ubijene srpske vojnike, što se vidi na snimcima na "jutjubu, najverovatnije je proplanak na vrhu Glava, prevoju iznad karaule Košare.

ПРОПЛАНАК ГЛАВА КРИЈЕ ТЕЛА ВОЈНИКА? Трагом снимака терориста тзв. ОВК претпоставља се где су посмртни остаци бранилаца са Кошара (ФОТО)

Foto: Printskrin

Na platou Glava teroristi su sakupili tela vojnika Vojske Jugoslavije, uključujući i ruskog dobrovoljca i najverovatnije ih tu zakopali. Velika je verovatnoća da se posmrtni ostaci boraca koji se vode kao nestali i danas nalaze u ovoj masovnoj grobnici.

Ovo tvrdi nekadašnji komandant Drugog motorizovanog bataljona 125. motorizovane brigade VJ, pukovnik u penziji Ljubinko Đurković. Posle pregledanih snimaka koji su objavljeni u Albaniji, na osnovu kojih je Komisija za nestala lica Vlade Srbije zatražila potragu terena i ekshumaciju, Đurković sa velikom sigurnošću tvrdi da prepoznaje lokaciju sa snimka.

- To je proplanak na oko 1.050 metara nadmorske visine. Tu je bio jedan od izdvojenih objekata karaule Košare, koji smo 14. aprila ponovo zaposeli - objašnjava penzionisani pukovnik.

UBISTVO U SELU PALEŽ?

POSTOJE neproverene informacije i da bi telo jednog od šestorice pripadnika Vojske Jugoslavije, koji se vode kao nestali, moglo da počiva u selu Padež u Albaniji. Sumnjalo se da je tokom bitke na Košarama ovaj vojnik zarobljen i sproveden u ovo selo. Kako se pretpostavlja, svestan da će biti ubijen, pokušao je bekstvo i tom prilikom je ubijen. Njegovo telo navodno je bačeno u jedan od seoskih bunara.

Posle pogledanog albanskog videa, Đurković nije uspeo da utvrdi identitet ubijenih saboraca. Ipak, on smatra da su na njima tela dvojice njegovih vojnika ubijenih na putu od karaule prema rejonu Kolibice. Njegov bataljon, kako objašnjava, imao je poginule vojnike i posle jednog protivnapada snaga Vojske Jugoslavije, kada ih je nekoliko ostalo van borbenog rasporeda. Tako su pali u šake terorista.

Đurković: Moguće je da su baš na tom mestu sakupljena i zakopana tela naših boraca

- U toj akciji su ranjeni i moguće je da su streljani neposredno po zarobljavanju - navodi Đurković. - Rus Vitalij Glebovič ranjen je sredinom maja u pokušaju da zajedno sa dvojicom dobrovoljaca zađe iza leđa terorista. On je zarobljen, a najverovatnije i masakriran. Njegovo telo se, takođe, vidi na snimku.

Lokacija improvizovane grobnice sa videa na koju ukazuje Đurković, prema sećanjima učesnika Bitke na Košarama 1999. godine, nalazi se na samoj međudržavnoj liniji sa Albanijom, na nekoliko stotina metara od graničnog kamena C-4. Poseban problem stručnim timovima koji će krenuti na poprište ove bitke u potrazi za telima branilaca Srbije može da predstavlja što su Albanci uklonili najveći broj graničnih oznaka. Ipak, postoje mape na osnovu kojih je moguća rekonstrukcija granične linije i utvrđivanje tačne lokacije.

I ČEKU NA POPRIŠTU

U VIDEO-materijalu na kom je zabeležen napad terorista OVK na Srbiju 1999. godine nalazi se i snimak Agima Čekua na Košarama. On je snimljen najverovatnije maja 1999. godine u širem rejonu borbenih dejstava, kako zajedno sa drugim teroristima posmatra bombardovanje srpskih položaja. Kamerom je zabeležen i njegov smeh dok u objektiv potvrđuje da se na položajima sa kojih se uzdiže dim nalaze Srbi.

Dodatne informacije o okolnostima nestanka i smrti branilaca otadžbine čije sudbine do danas nisu rasvetljene mogli bi da pruže ratni dnevnici komandira i komandanata čije su jedinice branile državnu granicu u okolini Košara 1999. godine. U njima su pored pregleda operacija i izdatih naređenja zabeleženi i gubici, lokacije i okolnosti smrti boraca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna