OBAVEZAN NEGATIVAN PCR TEST ZA DECU STARIJU OD 5 GODINA: Ima nade da problem ulaska u Grčku bude rešen do raspusta?

Novosti onlajn

18. 05. 2021. u 07:43

DECA starija od pet godina moraju da imaju negativni PCR test, ne stariji od 72 sata, da bi ušla u Grčku.

ОБАВЕЗАН НЕГАТИВАН ПЦР ТЕСТ ЗА ДЕЦУ СТАРИЈУ ОД 5 ГОДИНА: Има наде да проблем уласка у Грчку буде решен до распуста?

Foto Tanjug/AP

To je trenutno pravilo na graničnim prelazima koje bi moglo da se promeni do završetka školske godine.

Grčka je u subotu zvanično otvorila i turističku sezonu i mnoga pitanja u vezi sa ulaskom stranih turista u zemlju. Jedno od najvećih je na koji način će grčki graničari podići rampu deci mlađoj od 16 godina koja u Srbiji ne mogu da se vakcinišu.

Prema sadašnjem pravilu, jedini uslov za ulazak u Grčku za decu mlađu od 16 godina je negativni PCR test ne stariji od 72 sata. Ako se ima u vidu da PCR test u Srbiji košta 9.000 dinara, to znači da bi prosečna četvoročlana porodica sa dvoje dece starije od pet, a mlađe od 16 godina, morala da izdvoji najmanje 18.000 dinara samo za testiranje. Veliki izdatak kada se zna da bi za tih 150 evra svakako mogao da se nađe smeštaj u Grčkoj od nekoliko noćenja i to usred turističke sezone.

Srećom, već postoje najave da bi pravila ulaska dece kao turista u zemlju Helena mogla da se promene u narednih mesec dana, odnosno do početka školskog raspusta. Milan Vuksanović, vlasnik turističke agencije, ističe da se razmatra nekoliko opcija koje bi mogle da olakšaju ulazak dece u Grčku.

- Postoji mogućnost da Grčka ne insistira više na PCR testu nego na brzom, antigenskom testu koji je kod nas znatno jeftiniji i košta 3.000 do 3.500 dinara. Takođe, razmatra se i mogućnost da naša država subvencioniše PCR testiranje - naglašava Vuksanović.

Konkretan korak u privlačenju porodica već su učinili grčki hotelijeri.

- Za svoje goste grčki hotelijeri preuzeli su na sebe plaćanje svih troškova u vezi sa PCR testiranjem. Međutim, to je nemoguće da urade i vlasnici apartmana. Zato se mora naći neko rešenje. Inače će svi biti u problemu. Trenutno to nije veliki problem, ali biće za mesec dana kada se završi školska godina - kaže Vuksanović.ž

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)