ISTORIJSKI DODATAK - ODOBRENJE ZA LIKVIDACIJU VOJNIKA: Kako je pregovarao Ante Marković, tadašnji predsednik SIV

Obrad Ković

21. 05. 2021. u 10:30

ŽIVKO Pregl, drugi čovek Savezne vlade, direktno izdao slovenačkom rukovodstvu plan nastupanja JNA

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - ОДОБРЕЊЕ ЗА ЛИКВИДАЦИЈУ ВОЈНИКА: Како је преговарао Анте Марковић, тадашњи председник СИВ

Foto Arhiva

Već početkom jula 1991. Miroslav Lazanski, sadašnji ambasador Srbije u Moskvi, a tada novinar "Politike" obelodanilo je kako su slovenačka Teritorijalna odbrana, policija i neregularne vojne formacije došle do preciznih informacija koliko će, kuda i kada krenuti jedinice JNA na zadatak zaposedanja državne granice Jugoslavije.

I što je najbitnije, znali su i za strogo naređenje da se ne sme upotrebiti vatrena moć Armije. Čovek koji je dostavio ovu informaciju Milanu Kučanu i njegovim ministrima odbrane i policije, Janezu Janši i Igoru Bačvaru bio je, niko drugi do potpredsednik Saveznog izvršnog veća, odnosno Savezne vlade Živko Pregl.

Igor Bačvar, Foto Arhiva

Naime, kada je savezni premijer Ante Marković izdao naređenje da JNA da krene na granicu insistirao je kod Vrhovne komande da vojska ni u kom slučaju ne upotrebljava oružani potencijal. Marković je ubeđivao generale Veljka Kadijevića i Blagoja Adžića da će on srediti stvari sa Slovencima da ne dođe do prolivanja krvi.

Međutim, on je lično odobrio da njegov zamenik Živko Pregl specijalnim avionom SIV-a da hitno odleti u Ljubljanu i usmeno izloži rukovodstvu Republike Slovenije kompletan plan vojnih dejstava u ovoj republici.

Tako su organi te republike tačno znali da vojska nema naređenje da otvara vatru i da je malobrojna. Tako je Živko Pregl, drugi čovek vlade, direktno izdao plan nastupanja JNA.

Nakon što je Armija pristala na prekid vatre i povlačenje u kasarne Teritorijalna odbrana te republike nastavila je sa napadima na JNA, pa je već prvog dana primirja ubila devet pripadnika Armije ...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina