EVO KAKVO NAS LETO ČEKA: Srpski meteorolog izneo dugoročnu prognozu - pred nama su dani sa tropskim temperaturama

Novosti onlajn

14. 05. 2021. u 19:05

OVOGODIŠNjI maj ne bi trebalo da ima ekstremno visoke temperature više od 30 stepeni, poručuje srpski meteorolog Nedeljko Todorović.

ЕВО КАКВО НАС ЛЕТО ЧЕКА: Српски метеоролог изнео дугорочну прогнозу - пред нама су дани са тропским температурама

Foto: N. Fifić

On ističe da je vreme tokom maja tipično za ovaj mesec. On je naveo da je maj u većini godina umereno topao sa čestim pljuskovima i grmljavinom.

- Tako je i ove godine, tipično vreme za maj, česta naoblačenja s kišom, pljuskovima i grmljavinom i zahlađenjem, ponegde i nepogode sa velikom količinom padavina i gradom - rekao je Todorović i dodao:

Normalno, krajem meseca je toplije u odnosu na početak meseca. Ovogodišnji maj ne bi trebao da ima ekstremno visoke temperature više od 30 stepeni.

Foto: Printscreen/Pink

Vremenska prognoza za leto

Govoreći o prvim dugoročnim prognozama za leto, Todorović ističe da postoji mogućnost da ono bude malo toplije od proseka, što, kako kaže, ljudi ne mogu jasno da uoče, već pamte periode s pljuskovima ili vrućinom.

- Prosečan broj dana sa ekstremno visokim temperatura više od 35 stepeni je oko 5. Tokom juna, jula i avgusta broj takvih dana trebao bi da bude od 7 do 10, dakle malo više od proseka, ali daleko manje od nekih zabeleženih ekstremno toplih i sušnih leta - ističe Todorović.

On kaže da je prošlog leta broj takvih dana bio 2 do 3, ispod proseka, ali je prosečna temperatura bila iznad proseka.

Srpski meteorolog kaže da ne bi trebalo da bude većih odstupanja tokom juna, jula i avgusta u odnosu na višedecinijske proseke.

Kako ističe, toplo vreme sa povremenim osveženjima, pljuskovima i grmljavinom, češće je u junu u julu, a ređe u avgustu.

- Svaka godina je karakteristična za sebe, svaka pomalo odstupa od nekog proseka, uglavnom je sve već zabeleženo, samo se u nekoj dogodi po neki ekstrem koji je nemoguće prognozirati - rekao je Todorović o dugoročnom prognoziranju vremena.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NA TARI POČINJE NAPLATA ZA VOZILA: Za dolazak automobilom 300 dinara