ZA VIKEND CRNI OBLACI: Proleće na čekanju - tamno nebo, grmljavina - a evo kada će konačno lepši dani

Novosti onlajn

14. 05. 2021. u 11:33

NESTABILNO i promenljivo vreme koje nam je pokvarilo ovo proleće nastavlja se i narednih dana, uz oblake, česte grmljavinske pljuskove i moguće lokalne nepogode, a stabilizacija vremenskih uslova ne očekuje se sve do kraja meseca.

ЗА ВИКЕНД ЦРНИ ОБЛАЦИ: Пролеће на чекању - тамно небо, грмљавина - а ево када ће коначно лепши дани

Foto: Tanjug/Oksana Toškić

Kako navodi meteorolog Marko Čubrilo, narednih dana nestabilnosti će se razvijati vrlo lokalno, što otežava njihovo prognoziranje. On navodi da će nestabilnost prvog dana vikenda dolaziti uglavnom sa juga i jugozapada, a drugog dana sa zapada.

- Tako da ukoliko se nebo tih dana iz navedenih pravaca zatamni, budite spremni za pojavu grmljavinskog pljuska i lokalne nepogode koje za vrlo kratko vreme mogu dati i preko 20mm taloga uz pojavu tuče/grada i olujnog vetra - piše Čubrilo.

Dodaje da će se maksimumi kretati u granicama proseka, uglavnom od 16 do 23 stepena Celzijusa.

- Samo u subotu posle podne i u noći ka nedelji nešto kontinualnije kiše može biti na krajnjem jugu i jugoistoku regiona, pre svega na jugu Crne Gore i krajnjem jugoistoku Srbije, gde bi se mogao nešto jače osetiti uticaj slabog ciklona, koji bi se premeštao južnije od regiona - navodi on.

Prema prognostičarima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, minimalne temperature u subotu i nedelju biće između 8 i 12 stepeni Celzijusa.

Nestabilnost će se nastaviti i početkom sledeće nedelje, pa bi se u ponedeljak, pod uticajem frontalnog poremećaja, posle podne one mogle grupisati i kretati od zapada ka istoku, i to najviše preko zapadnih, severnih i središnjih predela regiona, navodi Čubrilo.

- Ispred tog mogućeg fronta u ponedeljak bi nakratko otoplilo. Zatim bi oko narednog utorka moglo doći do delimične stabilizacije, dok se oko 19. maja simulira novo pogoršanje vremena. Trenutno ECMWF i JMA imaju signal za jače pogoršanje i prolazno, ali jače zahlađenje uz moguću obilniju kišu, dok je GFS blaži po pitanju tog pogoršanja. Kako je taj period praktično nedelju dana udaljen, promena će svakako biti - sugeriše meteorolog.

Dodaje da bi oko 23. maja bar nakratko moglo da dođe do stabilizacije vremena i umerenog otopljenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije