U SRBIJU STIGLO 120. 000 DOZA VAKCINA: Novi kontingent AstraZeneke - od sutra dostupno građanima

Novosti onlajn

12. 05. 2021. u 07:56 >> 08:26

DANAS je u Srbiju stigao novi kontingent AstraZeneka vakcine.

У СРБИЈУ СТИГЛО 120. 000 ДОЗА ВАКЦИНА: Нови контингент АстраЗенеке  - од сутра доступно грађанима

Foto: Printskrin

Vakcine su na aerodromu dočekali ministar zdravlja Zlatibor Lončar, direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša i direktorka UNICEF-a u Srbiji Dajana Kostadinova.

- Želim da se zahvalim ljudima iz Unicefa, SZO, svima koji su učestvovali u ovom projektu i koji se nalaze ovde, zahvaljujući kojima imamo danas ove vakcine. Kao što vidite, iza nas je 120 000 doza Astrazeneka vakcine iz KOVAKS programa. One će biti već od sutra dostupne našim građanima, najveći deo će ići za revakcinu onih koji su primili prvu dozu. Tako da, građani Srbije i svi oni koji su primili ovu vakcinu nemaju razloga za zabrinutost, imamo dovoljno AstraZeneka vakcina za sve one koji su zainteresovani i koji žele da je dobiju. 

- Ono što želim vrlo kratko da obavestim građane Srbije, odnosno da ih podsetim samo šta je država Srbija uradila do ovog momenta vezano posebno za KOVAKS program, a to je da smo mi već u maju i junu 2020. godine uplatili 2 miliona evra preko SZO u razvoj ove vakcine, da smo zemlja na Zapadnom Balkanu koja je dala najviše novca i jedna u ovom delu Evrope od zemalja koja je dala najviše novca za to.

- Želim da vas podsetim da je država Srbija u oktobru mesecu 2020. godine uplatila oko 5 miliona evra u KOVAKS program za 1 300 000 vakcina iz KOVAKS programa. Mi smo do sada dobili 75. 000  vakcna AstraZeneke, danas dobijamo još 120.00O i trebalo bi u narednom periodu da dobijemo ostatak te vakcine. Mislim da je obo osnovni red da građani Srbije znaju za šta ide njihov novac, šta smo platili, za šta smo platili,a evo i da vide taj rezultat, da je krenuo da se realizuje i da smo dobili te vakcine.

- Još jednom želim da apelujem na sve - ljudi, vakcinišite se, to je jedini način da izađemo iz ovoga, da proradi ovaj aerodrom, da putujemo, da normalno živimo, nemojte nasedati na paramedicinske priče da neka vakcina valja ili ne valja. Ubeđujem vas da sve ono što se primenjuje u Srbiji, i AstraZeneka i sve vakcine su bezbedne vakcine,to pokazuju i rezultati. To nisu samo priče, to su rezultati. Podsetiću vas da Astrazeneka vakcina je vakcina koja se najviše upotrebljava u svetu. A vidite i sami kakvi su rezultati.

- Još jednom apelujem - izbacite te paramedicinske razloge - kad agencije procene da su vakcine dobre i bezbedne da ih primenjujemo i da se što pre vratimo normalnom životu - reko je ministar Zlatibor Lončar.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije