INSPEKCIJE LOVE NADRILEKARE: Ministarstvo zdravlja pojačava kontrolu “izvođača” estetskih tretmana

V. C. S.

12. 05. 2021. u 09:09

MINISTARSTVO zdravlja pojačalo je inspekcijske nadzore povodom sve učestalije pojave da se razne procedure "antiejdž" medicine obavljaju u kozmetičkim salonima i na drugim mestima, van zdravstvenih ustanova i privatne prakse.

ИНСПЕКЦИЈЕ ЛОВЕ НАДРИЛЕКАРЕ: Министарство здравља појачава контролу “извођача” естетских третмана

Arhiva

Kako su saopštili, kontrolu na terenu zajedno vrše zdravstveni i sanitarni inspektori, tražeći posebno "neregistrovane subjekte".

- Sve ove procedure "antiejdž" medicine mogu se obavljati isključivo u zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi doktora medicine ili stomatologije, odnosno poliklinikama, a kojima je za obavljanje određene procedure ministar zdravlja rešenjem izdao dozvolu - izričiti su u Ministarstvu.

To znači da pružanje ovih usluga nije dozvoljeno u kozmetičkim i drugim salonima, bez obzira na to da li uslugu pruža lekar ili drugi zdravstveni radnik ili ne.

Do sada je Udruženje interdisciplinarne estetske i antiejdžing medicine (SESIAM) podnelo devet krivičnih prijava protiv nadrilekara koji se predstavljaju kao "doktori estetske medicine", a do kraja meseca, kako su potvrdili za "Novosti", biće podneto još dvadesetak.

Najdrastičniji je slučaj Save Kneževića (na slici), masera iz Batajnice, koji se lažno predstavljao kao plastični hirurg i vršio hirurške intervencije u nelegalnom salonu, na beogradskim Terazijama. Iz njegove ordinacije, ali i iz raznih kozmetičkih salona, pacijentkinje su izlazile spržene kože, sa privremenim ili trajnim ožiljcima i opekotinama. Jedna devojka je čak izgubila vid na jednom oku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)