SERIJA ETNIČKI MOTIVISANIH NAPADA NA SRBE: Novi napad Albanaca na imovinu Srba povratnika u Dubravi kod Istoka

D. Zečević

11. 05. 2021. u 19:24

U SELU Dubrava u opštini Istok na Kosmetu u ponedeljak je napadnuta imovina dve srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića.

СЕРИЈА ЕТНИЧКИ МОТИВИСАНИХ НАПАДА НА СРБЕ: Нови напад Албанаца на имовину Срба повратника у Дубрави код Истока

Foto: Kancelarija za KiM

Kako je saopštio Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, taj napad kao i kamenovanje crkve svete Petke u Kosovskoj Vitini nisu izolovani incidenti već je reč o seriji etnički motivisanih napada na Srbe , njihovo imovinu i hramove Srpske pravoslavne crkve na KiM.

- Incident u selu Dubrava je kap koja je prelila čašu.To je peti napad na imovinu porodice Pumpalović a u istom danu je kamenovana i crkva svete Petke u Kosovskoj Vitini-opomenuo je direktor Petković dodajući da se mnogi prave naivni pitajući se zašto se Srbi ne vraćaju na KiM .On konstatuje da Priština nije obezbedila i ne obezbeđuje uslove za povratak Srba u južnu pokrajinu i da je stopa povrtka raseljenih na Kosovu i metohiji najniža na svetu. Drugi razlog tome je što se Srbi koji su se vratili zastrašuju i proteruju tako što im se pale i obijaju kuće i krade imovina.On upozorava da nije reč o izolovanim incidentima, kao što to obično predstavlja kosovska policija već je reč o seriji etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu i hramove Srpske pravoslavne crkve.

Foto: Kancelarija za KiM

-Treba zaustaviti takve incidente jer je u poslednjih mesec i po dana obijeno i napadnuto 11 hramova i crkava na KiM-istakao je Petković i dodao da incideti dešavaju ugavnom u vreme velikih praznika da bi se srpski narod na KiM dodatno obespokojio.On ocenjuje da politika nekažeavanja od strane Prištine podstiče albanske ekstremiste da napadaju Srbe, njihove kuće i hramove i da se albanski ekstremizam usmeren prema Srbima dodatno podgreva svakodnevnom ratnohuškačkom politkom iz Prištine i govorima protov Beograda,srpskog naroda na KiM, dijaloga i formiranjnja ZSO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas