DOKTOR ILINČIĆ ODGOVORIO NA VAŽNO PITANJE: Da li oni koji imaju problem sa štitnom žlezdom mogu da prime vakcinu?

Novosti online

10. 05. 2021. u 16:05

VIŠE od godinu dana živimo sa strahom, strepnjom, a mnogi i sa posledicama koje nosi virus korona.

ДОКТОР ИЛИНЧИЋ ОДГОВОРИО НА ВАЖНО ПИТАЊЕ: Да ли они који имају проблем са штитном жлездом могу да приме вакцину?

Foto: Printskrin

Sada, kada je i vakcinacija naša realnost, mnogi se pitaju da li prvo treba ispitati nivo hormona, pa onda ići na imunizaciju, ali kako kaže endokrini hirurg dr Dejan Ilinčić, oni koji imaju problem sa štitnom žlezdom svakako treba da idu na redovne kontrole zbog svoje bolesti.

- Oni koji nemaju problem sa štitnom žlezdom nemaju potrebe da idu na kontrolu pre vakcine, a oni koji imaju svakako da idu na kontrole - kaže Ilinčić.

Doktor dodaje da svaka viroza, pa i korona virus pogađa sve organe u organizmu, pa tako i štitnu žlezdu.

- Najviše posledica ovaj virus izaziva na plućima i srcu, ali opisani su slučajevi da ostavlja posledice i na rad štitaste žlezde, istina ne često, dešava se da nakon korona infekcije zaostaje hipotireoza, odnosno smanjeni rad štitaste žlezde. A tokom same infekcije nije zabeleženo da su pacijenti sa hipotireozom ili hipertireozom imali teži ishod bolesti - objašnjava on.

Stres generalno utiče na rad štitate žlezde tako da, kako kaže dr Ilinčić, ima razloga očekivati da će biti povećan porast broja obolelih. Na operaciju mogu da idu oni koji su preležali kovid 19, već nakon mesec dana.

Što se samog oporavka tiče, oporavak nakon operacija štitnjače je zaista lagan i kratak.

- To je jedan mali rez od svega dva centimetra, ne povređujemo ostala tkiva kada prilazimo štitastoj žlezdi, tako da nakon same intervencije ostaje minimalan rez, pa pacijent već nakon sat ili dva može da izađe iz bolnice i sutra se vrati normalnim aktivnostima - objašnjava endokrini hirurg.

(b92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)