VUČIĆ URUČIO ORDEN AUSTRIJSKOM NOBELOVCU: Srećan je srpski narod što za prijatelja ima Handkea! (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

09. 05. 2021. u 18:12 >> 18:24

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa istaknutim austrijskim piscem Peterom Handkeom kojem je uručio Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena.

ВУЧИЋ УРУЧИО ОРДЕН АУСТРИЈСКОМ НОБЕЛОВЦУ: Срећан је српски народ што за пријатеља има Хандкеа! (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Vučić se sa Handkeom sastao u 18 sati. 

- Srećan je srpski narod što u svoje prijatelje ubraja i Handkea. Našem narodu bolji nikada nisu bili potrebni. Svaki Handkeov glas zvuči gromoglasno. Moji vršnjaci upoznavali su njegovo delo preko filmova Vila Vendersa. Svaki put kad želim da razumem nevolje našeg naroda na Kosovu i Metohiji posegnem za nekom od knjiga Petera Hadkea - rekao je Vučić. 

Jednom prilikom govoreći o martovskom pogromu citirao sam njegovu misao: "Velika Hoča je mesto sa božjim blagoslovom, alu puno nesrećnih ljudi - kazao je Vučić.

- Prihvatajući naš orden pisac čini veliku čast Srbiji i mnogo mu hvala na tome. Dodeljujući ovaj najznačajniji orden Srbija pokazuje zahvalnost svom akademiku i prijatelju Handkeu. Hvala vam na svemu što činite za našu zemlju i Srbiju - istakao je predsednik. 

Foto: Printscreen

Kako je kazao, Nobelova nagrada za ovog velikog pisca je okasnela.

- Od njegovog rođenja, Handkeov život je 79. godinu, dug poetski esej, značaj kako po proživljenom, tako i po napisanom. Teme koje Handke obrađuje teme su koje obrađuju i formiraju naše živote. On na najtananiji način opisuje nestajanje porodice, ljudsko otuđenje, introspekcije i kao najveću boljku savremenog čoveka, nedostatak komunikacije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)

Nakon kratkog obraćanja predsednik Vučić je austrijskom nobelovcu uručio Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena. 

Foto: Printscreen

Handke se kratko obratio prisutnima:

- Apsolutno nisam bio spremam da ću primiti ovako važan orden. Bilo mi je samo rečeno da ću da se susretnem sa vašim predsednikom, da ćemo da popijemo kafu, nisam spremio nikakav govor. Ali to je odraz mog života, često nisam spreman ni za šta. Kada pomislim na Srbiju uvek pomislim na Belog anđela iz Mileševe. Imam jednu kopiju kod kuće i kad god se setim Srbije pogledam tu kopiju koja pokazuje na prazan grob, što pokazuje da se Isus vaskrsao, da je grob prazan. To me uvek navodi na razmišljanje i kontemplaciju. Uvek se po lepom sećam Srbije, hvala vam na ovom ordenu - rekao je Handke. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (22)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna