REDOVNI PREGLEDI SPAŠAVAJU ŽIVOTE: U Beogradu obeležen Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika

Tanjug

08. 05. 2021. u 15:40

SVETSKI dan borbe protiv karcinoma jajnika obeležen je danas u Beogradu uz poruku da redovni pregledi spasavaju živote i u slučaju raka jajnika koji u Srbiji ima visoku stopu smrtnosti, a od koga godišnje, od obolelih 800, umre 450 žena.

РЕДОВНИ ПРЕГЛЕДИ СПАШАВАЈУ ЖИВОТЕ: У Београду обележен Светски дан борбе против карцинома јајника

Foto: Depositphotos

Onkolog Marijana Milović Kovačević poručila je ženama da je važno da redovno idu na preglede a posebno one čiji je član porodice imao karcinom jajnika ili dojke i to pre pedesete godine što, kako je naglasila, nije period kada uobičajno dolazi do degeneracije ćelija.

- To je podmukla bolest koja u prvo vreme ne daje simptome, a kasnije imamo nespicifične koji lične na urinarne i digestivne probleme i zato je važno da se najmanje jednom godišnje poseti ginekolog - rekla je ona.

Kampanja "U ovoj borbi nisi sama!" organizovana u cilju podizanja svesti o raku jajnika, počela je performansom na Kalemegdanu uz Pobednika je podignuta Pobednica simbol svake žene koja se bori porotiv te podmukle bolesti.

Kao naredni korak u okviru kampanje, najavljeno je pokretanje onlajn Savetovališta pri Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije koje će ženama olakšati kontakt sa stručnjacima i dolazak do informacija o dijagnostičkim i terapijskim procesima.

Rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Davorin Radosavljević naglasio je za Tanjug da karcinom jajnika ima toliku smrtnost jer se kod mnogih ne otkrije na vreme.

- Stoga je apel cele kampanje i svih nas da, pored toga što vodimo računa o inovativnim lekovima, radimo na podizanju svesti kako bi što više obolelih lečenje započelo u ranoj fazi - rekao je on i dodao da se na Institutu godisnje u različitim fazama pa i odmakloj leči do 300 žena i da je to jedino mesto u Srbiji gde se ordinira ginekološka hemioterapija.

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić naglasila je da je od ključne važnosti za sve obolele od raka jajnika dostupnost inovativnih terapija, u čemu najveću ulogu imaju zdravstvene institucije.

RFZO, kaže, prati sve trendove u proizvodnji inovativnih lekova kako bi pacijentima u Srbiji obezbedi najsavremenije dostupne terapije.

Prvi savremeni lek nalazi se na listi od 2017. avastin, a od 2019. i linparzu, kazala je Radojević Škodrić i dodala da ti lekovi poboljšavaju kvalitet života i produžavaju ga.

- Ono što bismo još mogli, na osnovu razgovora sa predstavnicima pacijentkinja, jeste da se pomere indikacije i omogući da se jedan od inovativnih lekova daje u početnoj fazi bolesti, čime će se povećati broj žena kojima je dostupna najsavremenija terapija, rekla je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)