POČAST KINESKIM NOVINARIMA: Sećanje na raketiranje ambasade NR Kine

V. N.

08. 05. 2021. u 14:54

MINISTARKA Darija Kisić Tepavčević, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, predstavnici Grada Beograda i Udruženja novinara Srbije (UNS), odali su juče počast kineskim novinarima, poginulim 1999. u NATO agresiji.

ПОЧАСТ КИНЕСКИМ НОВИНАРИМА: Сећање на ракетирање амбасаде НР Кине

Foto Tanjug

Oni su položili vence na mestu srušene zgrade kineske ambasade na Novom Beogradu.

- Kineski narod i kineski novinari bilu su i u tim teškim trenucima uz nas i za to smo im beskrajno zahvalni. Zato smo danas tu da im uz veliko poštovanje odamo počast - rekla je ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Ambasadorka Kine Čen Bo zahvalila je Vladi Srbije, vlastima Grada Beograd, UNS i svim srpskim prijateljima što svake godine, sa predstavnicima ambasade, obnavljaju sećanje na poginule kineske novinare tokom NATO bombardovanja.

- Sa svojim srpskim kolegama tri kineska novinara svojim životima platila su cenu zaštite istine, pravde i pravednosti. Nikada nećemo zaboraviti zločin učinjen od agresora koji su na najbrutalniji način pogazili ljudska prava, a u ime takozvane zaštite i odbrane ljudskih prava - rekla je ambasadorka Čen Bo.

U NATO napadu na Ambasadu Kine 7. maja 1999. godine, u 23.45 ubijeni su Su Sinhgu i Džu Jing, dopisnici lista "Guangming žibao", kao i Šao Junhuan, novinarka agencije Sinhua, dok je 20 osoba povređeno. Na mestu bombardovanja kineske ambasade 2009. godine otkrivena je spomen-ploča - simbol prijateljstva dvaju nroda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda