VAŽNO UPOZORENJE STRUČNJAKA: Presecite gumice na zaštitnim maskama pre bacanja

Novosti onlajn

05. 05. 2021. u 11:31

PANDEMIJA virusa korona dovela je do toga da su maske za lice postale nezaobilazni deo "odevne kombinacije", jer je maska jedna od najboljih načina prevencije širenja zaraze.

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ СТРУЧЊАКА: Пресеците гумице на заштитним маскама пре бацања

Foto: S.BABOVIĆ

Ipak, kako bi zaštitili prirodu i ostatak bića koja oko nas žive, moramo da vodimo računa gde i kako bacamo maske.

Nažalost, poslednjih meseci sve češće vidimo odbačene maske na ulici, ali i u prirodi. Ovim ne samo da zagađujemo sve oko nas, već ugrožavamo i druga živa bića.

Sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu upozorili na koji način je potrebno odlagati maske, a njihovu objavu prenosimo u celosti:

"Jednokratni zaštitni materijal, kao što su maske za lice i rukavice, predstavlja opasnost za brojne divlje životinje. Od početka Kovid-19 pandemije do danas, zabeleženi su brojni slučajevi zapetljavanja ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica u gumice maski za lice ili gumice latex rukavica.

Zapetljavanje može uzrokovati akutne i hronične posledice. Pod akutnim smatramo direktnu smrt utapanjem ili gušenjem dok u hronične posledice ubrajamo iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, povrede, infekcije ili amputacije što na kraju takođe može dovesti do uginuća.

Ljubazno Vas molimo da prerežete gumice na maskama za lice i rukavice, i da ih odložite na za to predviđeno mesto", naveli su sa Fakulteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice