"CILJ JE TRI MILIONA VAKCINISANIH DO KRAJA JUNA": Đerlek objasnio zašto je ta brojka važna

Tanjug

05. 05. 2021. u 11:00

CILj je da se u Srbiji do kraja juna vakciniše tri miliona građana, kaže državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek i navodi da je dobra ideja predsednika Aleksandra Vučića da svi građani iznad 16 godina koji su vakcinisani dobiju dodatnih 3.000 dinara pomoći.

ЦИЉ ЈЕ ТРИ МИЛИОНА ВАКЦИНИСАНИХ ДО КРАЈА ЈУНА: Ђерлек објаснио зашто је та бројка важна

Foto: Tanjug

Đerlek je na K1 rekao da niko nije mislio da moramo da plaćamo ljude da bi se vakcinisali, ali da je to jedna vrsta satisfakcije.

Naveo je da i Nacionalni komitet za imunizaciju u svom akcionom planu ima metode motivacije i promocije vakcinacije, koja je dobrovoljna.

- Do sada smo postigli odlične rezulate, ali do tog magičnog broja i postizanja kolektivnog imuiniteta imamo još dosta - poručio je Đerlek i naveo da će danas ili sutra građani biti informisani kako će funkcionisati isplata 3.000 dinara.

Đerek, koji je i predsednik Nacionalnog koordinacinog tela za imunizaciju, rekao je da je do sada revakcinisano 1.570.000 građana, a da je prvu dozu primilo 2.050.000 ljudi.

- Daleko smo od magičnog broja, biće nam potrebno za dva meseca još milion i po ljudi da bio došli do onoga što želimo, što se nadamo, a to je do kraja juna imamo tri miliona vakcinisanih. To je oko 55 odsto ukupnog punoletnog stanovništva. Uradićemo sve da uspemo - rekao je Đerlek.

Naveo je da će biti veliki uspeh ako do 30. juna bude tri miliona revakcinisanih, ali da se tu nećemo zaustaviti.

- Naša prva stepenica i prvi cilj je 55 odsto ili tri miliona, ali moramo nastaviti dalje do 70 ili 75 odsto, idemo redom - kaže Đerlek.

Izrazio je spremnost da se imunizacija nastavi ubrzanim tokom i naveo da će biti dovoljno vakcina.

- Ako je odlažemo, nećemo postići ono što želimo, a to je da uspostavimo što pre kontrolu nad epidemijom - rekao je Đerlek.

Kaže i da sve vakcine deluju na sve sojeve virusa, i da će građani vakcinacijom biti zaštićeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije