STIŽU AKONTACIJE, ALI SPREMNE I ŽALBE: Prvih 2.050 rešenja o restitucionalnom obeštećenju uručeno vlasnicima, mnogi nezadovoljni iznosima

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

04. 05. 2021. u 11:00

PRVIH 2.050 rešenja o restitucionalnom obeštećenju već je stiglo na adrese starih vlasnika, kojima je posle Drugog svetskog rata oduzeta imovina, ili njihovih naslednika. Do juna će ih ukupno biti poslato 3.500, potvrdio je za "Novosti" direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

СТИЖУ АКОНТАЦИЈЕ, АЛИ СПРЕМНЕ И ЖАЛБЕ: Првих 2.050 решења о реституционалном обештећењу уручено власницима, многи незадовољни износима

Nezadovoljni: Branislav Trajković i Radovan Đuričić

Na ova rešenja, međutim, mnogi kojima zemlja i kuće ne mogu da budu vraćene u naturi uveliko spremaju žalbe.

Do sada su poslata rešenja bila mahom na 1.000 do 5.000 evra obeštećenja po osobi. Procene su da posle toga ostaje još oko 9.000 predmeta koji će podrazumevati isplatu, a ne naturalnu restituciju, a o kojima će Agencija odlučiti u naredne tri-četiri godine.

Oni koji dobiju do kraja ovog juna rešenje, mogu da očekuju akontaciju do kraja godine. Ona iznosi 10 odsto sume koju će im država nadoknaditi za oduzeto, a prema koeficijentu od 15 odsto vrednosti te imovine. To znači da, ukoliko je Poreska uprava procenila nekretnine npr. na milion evra, stari vlasnik ili njegov naslednik dobija 150.000, od čega je akontacija 15.000 evra. Ostatak će u narednih 12 godina dobijati u obveznicama, počev od januara 2022.

Međutim, mnogi nisu zadovoljni obeštećenjem koje im je država namenila. Kako najavljuju Radovan Đuričić iz Udruženja "Restitucija 2020" i Branislav Trajković iz Lige za zaštitu privatne svojine, hiljade nezadovoljnika zatrpaće žalbama Ministarstvo finansija, kao drugostepeni organ.

- Javljaju nam se mnogi koji su dobili rešenja i kažu da su obračunati iznosi sramno niski i daleko ispod bilo kakve tržišne vrednosti. Od ljudi se očekuje ne samo da prihvate tek 15 odsto cene onoga što im je oteto, već još i da tih 15 odsto dele svi naslednici i njihove porodice - kaže Đuričić.

Trajković dodaje da oni i dalje od države traže supstituciju, odnosno zamensku restituciju u istoj katastarskoj oblasti. Kaže, država ima dovoljno zemlje, ali i kuća i stanova.

- Pre 10 godina, prema podacima same države, u Beogradu je bilo 460 hektara zemljišta i oko 1.500 objekata koji su mogli da se vraćaju u okviru zamenske restitucije. Kada bi se svima vratilo ono što je moguće u zamenu, više novca bi ostalo u budžetu za one za koje je jedino rešenje isplata, pa bi i koeficijent obeštećenja mogao da bude viši - kaže Trajković.

Obojica tvrde da je obeštećenje koje je u toku protivustavno i diskriminatorsko, kao i da im je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, prilikom susreta, obećao da će biti izdvojeno poljoprivredno zemljište iz državnog fonda za supstituciju. A sada, dodaju, od toga nema ništa. Takođe se pitaju kako je država unapred mogla da izračuna koeficijent kada još nisu okončani svi postupci pred Agencijom, pa se ne može znati da li je iznos od dve milijarde evra, opredeljenih za te namene, dovoljan. To im rađa sumnju da će procene biti nepravedne i paušalne.

TRAŽE UBRZAVANjE POSTUPAKA

ZAKON o restituciji bio je pred Ustavnim sudom i zaključeno je da je u skladu sa Ustavom. Na njega je saglasnost dala i Venecijanska komisija, odgovara na sve primedbe direktor Agencije Strahinja Sekulić. On dodaje da se mnogi građani javljaju Agenciji, ali ne sa žalbama, već tražeći da ubrza postupke ne bi li što pre dobili novac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april