ZVANIČNA ODLUKA! Trudnice i deca uzrasta 16 i 17 godina mogu da se prime vakcinu ovog proizvođača

Novosti online

03. 05. 2021. u 13:56

OSOBE uzrasta 16 i 17 godina i trudnice mogu da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom protiv kovida-19 , zaključio je Stručni komitet za imunizaciju na sastanku održanom 26. aprila.

ЗВАНИЧНА ОДЛУКА! Труднице и деца узраста 16 и 17 година могу да се приме вакцину овог произвођача

Foto Tanjug

- Prema zaključku Stručnog komiteta za imunizaciju, osobe uzrasta 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu protiv kovid-19 Pfizer-BioNTech vakcinom, po preporuci nadležnog pedijatra, pri čemu obrazac saglasnosti za vakcinaciju potpisuje lice koje se vakciniše u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata.Daje se intramuskularno u dve doze (svaka doza od 0,3 ml) sa razmakom od tri nedelje (21 dan) između doza - piše u dokumentu.

U ovom dokumentu dodaje se da Fajzerova vakcina ne bi trebalo da se zameni bilo kojom drugom i da nakon prve doze ovog cepiva treba primiti i drugu dozu iste vakcine.

- Nema raspoloživih podataka o zamenljivosti Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine drugim COVID-19 vakcinama u cilju završetka serije vakcinacije. Osobe koje su primile jednu dozu Pfizer-BioNTech vakcine treba da prime i drugu dozu Pfizer-BioNTech kako bi kompletirale seriju vakcinacije - kaže se u dokumentu.

U skladu sa revidiranim preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, trudnoća ne predstavlja kontraindikaciju za primenu Fajzerove vakcine protiv kovida-19.

Trudnice se posle prvog trimestra trudnoće, mogu vakcinisati Fajzerovom vakcinom protiv kovida, u konsultaciji sa nadležnim ginekologom i uz individualnu procenu koristi i rizika od vakcinacije, stoji u preporukama Stručnog komiteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu