JOŠ VEĆA BLISKOST: U Beogradu otvoren Ruski balkanski centar za analizu savremenih procesa

V. N.

29. 04. 2021. u 19:37

U BEOGRADU je u četvrtak otvoren Ruski balkanski centar koji će se baviti naučnim istraživanjem i analizom savremenih političkih, ekonomskih, društvenih, kulturnih, verskih i drugih procesa u Srbiji i zemljama regiona.

ЈОШ ВЕЋА БЛИСКОСТ: У Београду отворен Руски балкански центар за анализу савремених процеса

Bocan-Harčenko i Dačić / Foto Tanjug

Predsednik Upravnog odbora novootvorenog Centra, poslanik Državne dume Ruske Federacije i predsednik Instituta za dijasporu i integracije Konstantin Zatuljin, čestitao je na otvaranju Centra i pročitao poruku potpredsednika Vlade Rusije Jurija Borisova. U njoj se ističe da, bez obzira na posledice pandemije i krizu u svetskoj privredi, saradnja Rusije i Srbije nastavlja da se razvija uspešno i dinamično u svim pravcima.

Otvaranju Centra prisustvovao je i Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije.

- Sve ove godine, Srbija je imala principijelnu podršku Rusije bez koje ne smem ni da pomislim gde bi naša zemlja bila. Rusija kao globalna sila, na delu pokazuje težnju da se ne dopusti kršenje međunarodnog prava - istakao je Dačić.

On je rekao da naša zemlja, koja je i sama dugo bila izložena sankcijama, ne prihvata politiku jednostranih odluka i pritisaka i da se nije i nikada neće pridružiti sankcijama protiv Rusije.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko pročitao je i pismo šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koji je podsetio da se odnosi dveju zemalja razvijaju uzlaznom linijom i ukazao na značaj društvene diplomatije u jačanju prijateljstva i saradnje dva naroda i dve država. Lavrov je u pismu izrazio očekivanje da će Centar dati doprinos tome, a Bocan-Harčenko je poručio da će se i sam truditi da pomogne radu Centra.

Direktor Ruskog balkanskog centra u Beogradu Slavenko Terzić kazao je da će Centar biti mesto okupljanja ruskih i srpskih, odnosno balkanskih i drugih evropskih i izvanevropskih sredina, te da će nastojati da mu misija bude dublje rusko poznavanje i razumevanje Balkana, ali i bolje poznavanje i razumevanje Rusije, njene civilizacije i savremenih težnji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima