PROSVETNI SINDIKATI O ĆIRILICI: Evo šta traže

LJ.B.

29. 04. 2021. u 11:56

OZNAČITI zakon o srpskom jeziku i pismu kao nepotreban, predstavlja čin ravan nacionalnom samoubistvu i sramoti. U obrazloženju vladinog Sekretarijata za zakonodavstvo kojim je odbačen Predlog zakona o zaštiti srpskog jezika i pisma, kao razlog potiskivanja ćirilice latiničnim pismom, navodi se kako će se ovako pomoći našoj privredi koja neće imati dodatne troškove pišući razna uputstva i deklaracije za robu ćiriličnim pismom za srpsko tržište.

ПРОСВЕТНИ СИНДИКАТИ О ЋИРИЛИЦИ: Ево шта траже

Foto: Arhiva Novosti

Očigledno je da državnoi organi nemaju nemaju načina, a po svemu sudeći ni volje da zaštite ćirilicu. Ovo je saopštila Unija sindikata prosvetnih radnika uz ocenu da se zahvaljujući ovom zakonskom "opravdanju", ćirilica sve više zamenjuje latiničnim pismom na svim nivoima javnih službi, kulturnih i medijskih institucija i svih sredstava javnih komunikacija.

Nebrigom nadležnih organa vlasti i neusvajanjem Zakona o srpskom jeziku i pismu, odričemo se sopstvenih kulturnih vrednosti i čuvanja nacionalnog identiteta i njegovog obeležja - kaže se u saopštenju sindikata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)